Bunu toplayana para akıyor! Dağlarda yetişiyor, fabrikalar almak için yarışıyor: Çayı ve reçeli şifa deposu

Bunu toplayana para akıyor! Dağlarda yetişiyor, fabrikalar almak için yarışıyor: Çayı ve reçeli şifa deposu

Bunu toplayanlara resmen para nehri akıyor! Dağlarda yetişiyor, fabrikalar almak için birbirleriyle yarışıyor! Hem çayı hem de reçeli şifa deposu...

Bayburt’ta Yöresel Marmelat ve Reçel Üretim Tesisinde, yerel ürünlerin daha geniş bir kitleye ulaşması hedefiyle kuşburnu alımı yapılacağı duyuruldu. Bayburt Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, üreticilerin ellerindeki kuşburnunu tesise teslim edebilecekleri belirtildi. İlgili duyuruda, “Yöresel Marmelat ve Reçel Üretim Tesisinde kullanılmak üzere kuşburnu alımı yapılacaktır. Ürünlerini satmak isteyenler, Bayburt Belediyesi Tarım Yerleşkesi yanında bulunan fabrikamıza teslim edebilirler ya da 0458 211 25 02 numaralı telefondan yetkilimize ulaşarak bilgi alabilirler” ifadelerine yer verildi.

DAĞLARIN LEZZETİ, GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Bayburt’ta kuşburnu alımı başladı

Bayburt’un dağlık bölgelerinde yetişen kuşburnu, bazı aileler için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. C vitamini açısından oldukça zengin olan bu meyve, Bayburt ve çevresinde yoğun talep görüyor. Marmelat, reçel ve çay olarak tüketilen kuşburnu, yöre halkı tarafından dağlardan toplanarak pazarlarda satılıyor. Doğal ortamda yetişen ve özellikle dağlardan toplananı daha makbul olan bu meyve, geleneksel yöntemlerle işlenerek satışa sunuluyor.

KÖYLÜLERİN EMEĞİYLE ÜRETİLEN DOĞAL MARMELAT VE REÇELLER

Bayburt’ta kuşburnu alımı başladı

Bayburt’un yüksek rakımlı alanlarında yaşayan aileler tarafından toplanan kuşburnu, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından marmelat ve reçele dönüştürülüyor. Köylüler tarafından özenle toplanan kuşburnu, evlerin bahçelerinde kurulan kazanlarda, odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık iki saat süren kaynatma işleminin ardından kuşburnu kevgirden geçirilerek çekirdeklerinden ayrılıyor. İnce elekten geçirilerek kılçıkları temizlenen meyve, tekrar kazanda dört saat boyunca kaynatılarak reçel kıvamına getiriliyor.

Son aşamada kavanozlara sıcak olarak doldurulan kuşburnu reçelleri, kış ayları için hazır hale getiriliyor. İsteğe bağlı olarak içerisine şeker de eklenebilen bu ürünlerin bir kısmı satış için ayrılırken, geri kalanı kışlık yiyecek stoğu olarak köylülerin evlerinde saklanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN