Arpa ve buğdayı bıraktı onu ekti! Paraya para demiyor, herkes bunu ekmek istiyor: Tadına Ankaralılar bakacak

Arpa ve buğdayı bıraktı onu ekti! Paraya para demiyor, herkes bunu ekmek istiyor: Tadına Ankaralılar bakacak

Her şehirde farklı ürün yetişirken üreticiler de yeni ürün denemelerine devam ediyor. O şehirde Deneme amaçlı ektiği ürün 2 yılda tam 15 ton ürün verdi. Devlet desteği ile başladı iş şimdilerde büyük bir geçim kapısına dönüştü. Bu yıl üretici 40 dekar alanda 80 ton ürün bekliyor.

Kastamonulu üreticiler Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile birlikte 6,5 dekar alanda böğürtlen dikimi gerçekleştirdi. Deneme amacıyla toprakla buluşan ürünler 2 yıl içerisinde 15 ton ürün verdi. Bu sene 40 dekar alanda böğürtlen diken girişimci 80 ton ürün bekliyor.


%80 ÜRÜN VERİMİ SAĞLANIYOR

Kastamonu'nun Merkez Eymür köyünde çiftçilik yapan Kenan Erkan Çevikoğlu, daha önce arpa ve buğday ektiği arazisine pandemi sürecinde katma değeri yüksek olan çilek ekimi gerçekleştirdi. Verimden memnun kalan Çevikoğlu arazisine bu kez de böğürtlen dikme kararı alınca Tarım ve Orman Bakanlığı teşvik ve sözleşmeli dikimleriyle ilk etapta 6,5 dekarlık alanda ekim işlemini gerçekleştirdi.

Böğürtlen ve ahududu üretiminde verim alan çiftçi dikim alanını genişletti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın özel izniyle yurt dışından getirilen böğürtlen fidanları toprakla buluştu. 40 dekarlık alanda dikilen böğürtlen fidanları 2-3 yıl içerisinde 80 ton ürün verir hale geldi. Üretici ürünleri satmak için Ankara'da bir firma ile anlaşma gerçekleştirdi.

80 TON ÜRÜN BEKLENİYOR

2 yıl içerisinde 80 ton ürün hasat etmeyi bekleyen Çevikoğlu, atalarından kalma topraklarda daha önce arpa ve buğday üretimi yaptığını söyledi. Pandemi sürecinde bolca boş vakti olduğunu dile getiren Çevikoğlu, katma değerli ürün olarak çilek ekimi yaptığını söyledi. Daha sonra ahududu ve böğürtlen üretmek için çalışmalar başlattığını ifade eden Çevikoğlu, bakanlık tarafından verilen özel izin ne yurt dışından getirmiş olduğu fidanları toprakla buluşturduğunu aktardı.

Böğürtlen ve Ahududu Üretiminde Verim Alan Çiftçi Dikim Alanını Genişletti - Yeşilgiresun Gazetesi

AĞUSTOSTA HASAT EDİLİYOR

Böğürtlen dikmeyi 2 sene önce başladıklarını ifade eden Çevikoğlu, Bu yıl 15 ton civarında bir böğürtlen toplandığını belirtti. 2 yıl içerisinde bu rakamların 80 tona ulaşmasına hedeflediklerini dile getiren Çevikoğlu, “ Bu yurt dışından getirmiş olduğumuz fidanın özelliği hem haziran ayında hem de ekim ayında hasat etmemizdir. Normalde Türkiye'deki hasat ayı Ağustos'tur. 6,5 dekarlık bir alanda böğürtlen dikimini tamamlamıştık. Şu anda 40 dekarı tamamlıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının yeni geliştirmiş olduğu, yeni başlatmış olduğu sözleşmeli üretim modeliyle ürettiğimiz tüm ürünleri Ankara'da bir firmaya göndereceğiz” sözlerini dile getirdi.

Mersin'de böğürtlen hasadı başladı İhlas Haber Ajansı

Böğürtlenin bu kadar kıymetli olduğunu bilmediklerini söyleyen Ayşe Aydost, çocukların ormanda hayvan otlatırken böğürtlen yediğini söyledi. Aydos “Ormanlarda hayvan otlatırken yiyorduk. Bu kadar detaylı bilmiyorduk. Dikenli olurdu. Bu kadar kıymetli olduğunu bilmiyorduk. Şimdi tarlalar dikiliyor hasadı yapıyor. 60 ile 80 kilo arasında bir kişi günlük böğürtlen toplayabiliyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN