Evden yapıp tanesini 20 Bin liraya satıyorlar! Kadınların kazanç kapısı oldu, her yerden sipariş yağıyor

Evden yapıp tanesini 20 Bin liraya satıyorlar! Kadınların kazanç kapısı oldu, her yerden sipariş yağıyor

Ardahan’ın Damal İlçesinde yaşayan Gülfidan Atmaca’nın 50 yıl önce başlattığı üretim bölgedeki kadınların kazanç kapısı oldu. Tanesini 20 bin liraya satan kadınlara şimdi her yerden sipariş yağıyor…

Damal ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi’nde açılan aile sosyal destek kurslarına giden kadınlar, usta öğreticilerden Damal bebeği yapmayı öğrenirken, yaptıkları bebekleri satarak da aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Damal bebeklerin fiyatı ise 800 TL ile 20 bin lira arasında değişiyor.

ardahanda-1.jpg

EL EMEĞİ BEBEĞİ BİRİNCİLİK ALDI

Damal ilçesine bağlı Seyitveren Köyü’nde yaşayan Gülfidan Atmaca, annesinin yöresel kıyafetlerinden esinlenerek yaklaşık 50 yıl önce bebek yapımına başladı. Atmaca’nın el yapımı olan bebeklerden biri, İstanbul’daki bir sergiden sonra 1986’da Japonya’da bir yarışmaya yollandı ve “Yöresel Folklorik Bebekler” kategorisinde birincilik aldı. Bu başarının ardından Damal bebeklerin üretimi, ve ekonomiye katkı sağlamak amacı ile Ardahan ile Damal ilçesinde teşvik aldı. Ardahan Valiliği 2018’de Damal Bebek Evi’ni inşa etti.

ardahanda-3.jpg

Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kurslarla Damal bebek üretimi artarken, bölge kadınları da eğitim almaya başladı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında açılan kurslara katılan kadınlar, bebek yapmayı öğrenirken aynı zamanda aile ekonomisine katkı sağlıyorlar.

ardahanda-2.jpg

Damal ilçesi ve köylerindeki Türkmen kadınların giyim tarzını yansıtan ve çeşitli parçalardan oluşan Damal bebeklerin üretimi ise epey zaman alıyor: Üç etek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken, göğüslük, tor, fes ve kolçak gibi parçalardan oluşan bebeklerin kıyafetleri, giyen kişinin yaşına, sosyal durumuna ve ekonomik gücüne göre farklılık gösteriyor.

ardahanda-4.jpg

FİYATLARI 20 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Kadınların el emeği olan bebeklerin fiyatı ise boyutlarına göre 800 TL’den başlayarak 20 bin liraya kadar çıkıyor ve hediyelik dükkanlarda satılıyor.

ardahanda-5.jpg

Usta öğretici Melek Hocaoğlu, Damal bebeğin bir kültür hazinesi olduğunu, bu kıyafetleri gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyledi. Aylık üretimlerinin 20 adete ulaştığını belirten Hocaoğlu, üretim bilgisi bulunan kişi sayısı arttıkça daha fazla üretim yapabileceklerinin de altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN