Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yeniden yapılanma: Vergi daireleri defterdarlık oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yeniden yapılanma: Vergi daireleri defterdarlık oldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile defterdarlıklar kapatılarak vergi dairesi başkanlıklarının unvanı "defterdarlık" olarak değiştirildi ve yeni kurulan birimler Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mevcut defterdarlıklar kapatıldı ve vergi dairesi başkanlıkları "defterdarlık" unvanını aldı. Ayrıca, illerde yeni kurulan birimler Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatı defterdarlıklar ile Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) taşra teşkilatı vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında birleştirildi.

"Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında açıkladığı defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirilmesi kararı hayata geçirilmiş oldu.

Bu yeni düzenlemeye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı defterdarlıklar bünyesinde yürütülecek. Defterdarlıkların görev ve fonksiyonlarındaki azalma ve taşradaki hizmetlerin çoğunlukla vergi hizmetlerinden oluşması göz önünde bulundurularak, yeni defterdarlıklar GİB'e bağlı olarak kuruldu.

Kararname ile 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülerek bu illerin isimlerini aldı. Vergi dairesi başkanları, defterdar unvanını kazandı. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde ise yeni defterdarlıklar kuruldu. Böylece GİB, ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuşmuş oldu. Bakanlığın taşra teşkilatındaki Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak, doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı defterdarlıklar bünyesinde yürütülecek.

Yeni defterdarlıklar, vergi dairesi başkanlıklarının tüm görev ve yetkilerine sahip olacak. Defterdarlar, taşradaki Bakanlık memurları arasında en yetkili kişi ve il ile bağlı ilçeler teşkilatının amiri olarak görev yapacak. Defterdarlık Personel Müdürlüğü kaldırılarak, bu müdürlüğün görevleri GİB taşra teşkilatının ilgili müdürlüğüne devredilecek.

1 EYLÜL'DE YÜRÜRLÜĞE GRİECEK

İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kaldırıldı. Bu kurumun mükellefleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek yeni vergi dairesine aktarılacak veya yeni bir vergi dairesi kurulacak.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Tasarruf Tedbirleri konulu 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde belirtilen hususlara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığına izleme ve raporlama görevleri verildi. Ayrıca, kamu harcamalarının gözden geçirilmesi, harcamalarda etkinlik ve verimlilik artışı sağlanması ve tasarruf sağlanmasına yönelik öneriler geliştirilmesi konularında da Bakanlık yetkilendirildi. Düzenleme ile bazı kadro ve pozisyonlar iptal edilirken, bazı yeni kadrolar oluşturuldu. Kararname, 1 Eylül'de yürürlüğe girecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN