'Eşitlik' anketi yayımlandı: Kadınlar erkeklere göre daha fazla psikolojik şiddet görüyor

'Eşitlik' anketi yayımlandı: Kadınlar erkeklere göre daha fazla psikolojik şiddet görüyor

NG Araştırma'nın kadın – erkek eşitliği ve kadınların toplumdaki rolü gibi konularda 15 yaş üzeri farklı sosyo-ekonomik gruplardan yaptığı anketi yayımladı. Ankete göre, kadınların erkeklerin üç katı oranında psikolojik şiddet gördüğü belirlendi. Katılımcıların yüzde 85'i partnerleri tarafından şiddete maruz bırakıldıklarını belirtiyor.

Araştırma, kadınların sadece evde veya sokakta değil, iş hayatı gibi her alanda erkek şiddetine maruz kaldıklarını gösteriyor. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu, kadınların iş hayatında erkekler kadar yer bulamadığına işaret ederken, kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı meydanlarda örgütlü mücadele çağrısı yaptıkları kaydedildi.

BirGün'ün aktardığına göre, anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 66'sı ev işlerinin eşit olarak paylaşılması gerektiğini belirtirken, yüzde 31'i bu sorumluluğun daha çok kadınlara ait olduğunu düşünüyor. Çocuk bakımı sorumluluğu konusunda da benzer bir eğilim görülüyor; katılımcıların çoğu bu görevin kadınlara ait olduğunu ifade ediyor.

İŞ HAYATINDA CİNSİYET AYRIMCILIĞI

Para kazanma görevinin kimlere ait olduğu sorulduğunda, katılımcıların yüzde 53'ü bu sorumluluğun eşler arasında ortak olması gerektiğini söylerken, yüzde 46'sı bu görevin erkeklere ait olduğunu belirtti. Ancak yalnızca yüzde 1'i bu sorumluluğun kadınlara ait olduğunu düşünüyor.

ŞİDDET BOYUTLARI VE ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÇAĞRISI

Katılımcıların yüzde 85'i partnerleri tarafından şiddete maruz bırakıldıklarını belirtiyor. En çok kadınların şiddet gördüğü ve her dört kişiden birinin hayatında en az bir kez psikolojik şiddete maruz kaldığı tespit edildi. Genç Feministler Federasyonu’ndan Güneş Akşahin, kadın cinayetlerine karşı örgütlü mücadelenin önemini vurgulayarak, "Kadın mücadelesiyle kazanılmış 6284 Sayılı Yasa'nın uygulanması gerekiyor," dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN