Dünyada ününü duymayan kalmadı! Şifası kadar verimi de bol: Tescilli üründe şimdi hasat zamanı

Dünyada ününü duymayan kalmadı! Şifası kadar verimi de bol: Tescilli üründe şimdi hasat zamanı

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen tescilli sarımsağın dünyada ününü duymayan kalmadı. Lezzeti ve aromasıyla diğer sarımsaklara fark atan tescilli üründe şimdi hasat zamanı…

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu’nun tescillediği Taşköprü sarımsağının hasat zamanı geldi çattı. Lezzeti ve içeriğindeki selenyum oranıyla ünü tüm dünyaya ulaşan sarımsağın toplanması için bölgede yoğun mesai harcanıyor.

Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan sarımsak bu yıl 24 bin dekar alana ekilirken, geçen yıla göre verim %30 oranında azaldı. Sarımsağı vuran çil hastalığı, ürünlerin büyümesine de engel oldu. Buna bağlı olarak da verimin %30 oranında düşmesi bekleniyor.

kastamonuda-taskopru-sarimsagi-hasadi-1.jpg

“ÇİL HASTALIĞI ZAMANLA ÇOĞALDI”

Taşköprü’de sarımsak üretimi yapan Hasan Yıldırım, “Bu yıl üretim düştü. Sarımsaklarda bu yıl çil hastalığı denilen bir hastalık bulunuyor. Bu hastalığı çözmek için bugüne kadar ziraatçilerimiz bu işin üzerine düşmediler. Yıllardır bu hastalık var. Fakat zamanla bu çil hastalığı bölgemizde çoğaldı. Bize sıkıntı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

kastamonuda-taskopru-sarimsagi-hasadi-2.jpg

Sarımsağın çillerinde oluşan hastalık sebebiyle büyüyemediğini ifade eden Yıldırım, “Çil hastalığı, sadece sarımsağın büyümesine engel oluyor. İnsan sağlığı için herhangi bir zararı yok ama sarımsak büyüyemediği için verim kaybı oluşuyor. Vatandaş, ‘Sarımsakta hastalık var’ demesin. Çünkü sarımsakta herhangi bir şey yok. Sadece sarımsağın çillerinden ötürü gelişemediği için küçük kalıyor. Sarımsak büyürken bu hastalığa nasıl yakalandıysa bu şekilde kalıyor. Bundan dolayı büyük sıkıntı çekiyoruz. Şu anda ekim, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 civarında düştü. Sarımsaktaki çil hastalığı sebebiyle de yüzde 30 civarında verim düştü. Örneğin, ben tarlamdan dönüm başına 800-900 kilo civarında sarımsak almam gerekirken, bu yıl ancak 300-400 kilogram alabileceğim. Bu da üreticileri çok etkiliyor” dedi.

kastamonuda-taskopru-sarimsagi-hasadi-3.jpg

“VERDİĞİMİZ EMEKLERİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Taşköprü’ye bağlı Alatarla köyünde işçi başkanı olan Aysel Topçu ise şunları söyledi:

“Yıllardır sarımsak işiyle uğraşıyoruz. Biz de çiftçiyiz, emek veriyoruz. Günlük başkanlığını da 13 yıldır yapıyorum. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alamıyoruz. Kış ayında sarımsağı dikiyoruz, bahar ayında da hasadını yapıyoruz. Bu süre zarfında otunu temizliyoruz, çapasını yapıyoruz. Topraktan çıkartması, ayıklaması, bağlaması; sarımsağın her aşaması zor ama emeklerinin karşılığını hiçbir zaman çiftçi alamıyor. Bu yıl hasadımız Allah’a şükür başladı. Sarımsaklarımız bu yıl hasta. İyi olan yerler de var, kötü olan yerler de var. Allah ne verdiyse o, yapacak bir şeyimiz yok. Rızkımız bu kadar demek ki”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN