Zam bekleyenler üzerine soğuk su içsin! Bakan Şimşek açıkladı: Asgari ücret düşük değil

Zam bekleyenler üzerine soğuk su içsin! Bakan Şimşek açıkladı: Asgari ücret düşük değil

Milyonlarca asgari ücretliyi hüsrana uğratacak haber Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Asgari ücreti değerlendiren Bakan Şimşek, asgari ücretin düşük olmadığını söyleyerek zam bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı…

Bloomberg HT-Habertürk canlı yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herkesin merakla beklediği asgari ücret konusuna da değindi. Bakan Şimşek’in canlı yayın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“ASGARİ ÜCRET REEL OLARAK ARTMIŞ OLACAK”

*Gelişmekte olan ülkeler ile karşılaştırıldığında Türkiye'de asgari ücret düşük değil ama geçim sıkıntısı elbette var.

*(Asgari ücret) Bu konunun istismarı popülizm içeriyor, popülizmin Türkiye'yi nerelere getirdiğini gördük.

*Asgari ücretin vergi dışında bırakılmasının bu sene maliyeti 670 milyar TL.

*Son 20 yılda Türkiye’de asgari ücreti reel olarak yüzde 5,5 artırmışız. Türkiye’nin reel büyümesi ise yüzde 5,4. 90'lı yıllarda 100 dolar civarında kalan asgari ücrette AK Parti döneminde dolar bazında ciddi bir artış var.

*Asgari ücret artışı yüzde 49. İlk 6 aydaki enflasyon yüzde 20’lerde olacak. Yıl sonunda da MB’nin üst bandı yüzde 42. Böyle dahi kalsa büyümeden daha fazla bir asgari ücret karşılığına tekabül ediyor.

yeni-proje-1.jpg

*Asya’daki ülkelere, Endonezya, Filipinler, Tayland’a bakın, bir de Latin Amerika, Brezilya, Şili, Kolombiya, Avrupa’da Bulgaristan, Macaristan, ile karşılaştırın. Polonya hariç, gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir!

*(Vergi reform tasarısı) Bizim tüm gelen önerilerin toparlandığı bir metin piyasada dolaşıyor, bu süzgecimizden geçen bir metin değil.

*Ciddi kayıt dışılık var, bununla mücadele ederek sonuç alacağız.

*Çok uluslu şirketlerden asgari %15 kurumlar vergisi getiriyoruz.

*Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında vergi istisnasını kaldırmayı düşünüyoruz.

*Bir sonraki pakette muhtemelen borsa kazançlarının da vergilendirilmesine çalışıyoruz.

*Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız.

*2023 için 454 bin firma zarar beyan etmiş, sembolik kar beyan edenleri de katarsak kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından fazlası ciddi bir şekilde vergiden kaçmaya çalışmış.

TÜRKİYE SONDAN BEŞİNCİ

Milyonlarca asgari ücretli zam beklerken Bakan Şimşek’ten böyle bir açıklama gelmesi tepkilere neden olurken, KARAR yazarı Prof. Dr. Uğur Emek, Türkiye’nin Avrupa’da asgari ücret sıralamasındaki yerini paylaştı. “Aklımızla dalga geçiyorlar” diyen Emek, Türkiye’nin sıralamada sondan 5’inci olduğu bilgisini verdi:

"Avrupa'nın en düşük asgari ücret sıralamasında Türkiye beşincidir.

27 Avrupa ülkesi içerisinde Türkiye sondan beşinci.

Türkiye sadece Sırbistan (544€), Karadağ (533€), Bulgaristan (477€) ve Arnavutluk’tan (385€) daha iyi durumdadır. AKLIMIZLA DALGA GEÇİYORLAR"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN