Cezaevleri hak ihlali evlerine döndü: Bir yılda en az 23 bin 899 hak ihlali

Cezaevleri hak ihlali evlerine döndü: Bir yılda en az 23 bin 899 hak ihlali

CHP Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 2023 yılında cezaevlerinde en az 23 bin 899 hak ihlali yaşanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Orta Çağ’da bile mahkumlar daha insanca muamele görmüştür. AK Parti iktidarı adaleti yok etti ve cezaevlerini hak ihlali evlerine dönüştürdü" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Hapishaneler Komisyonu’nun 2023 yılı cezaevleri hak ihlali raporuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. İlgezdi, raporun ortaya koyduğu veriler doğrultusunda ülkemizdeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti ve AK Parti iktidarının cezaevleri politikalarını sert bir dille eleştirdi.

'EN AZ 23 BİN 899 HAK İHLALİ'

Dr. İlgezdi, “2023 yılında ülkemizdeki 51 kentte bulunan, 6’sı açık olmak üzere toplam 147 cezaevi ile ilgili oluşturulan rapora göre en az 23 bin 899 hak ihlali yaşandı. Bu ihlallerin gün geçtikçe arttığını görmekteyiz. 2023 yılında 19 yeni cezaevi açıldı ve 2024 yılında 12 cezaevi daha açılması planlanıyor. Bu gelişmeler, AKP iktidarının insanları hapsetme üzerine bir gelecek planladığını gösteriyor. 147 cezaevinde bu kadar yüksek ihlal olduğu düşünüldüğünde, şu an açık bulunan 403 cezaevinde yaşanan ihlallerin tespitin iki katından fazla olacağı açıktır” dedi.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ: TÜİK VERİLERİNE GÖRE SON 19 YILDA 58 BİN 985 KİŞİ İNTİHAR ETTİİstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi

'DARP, TEHDİT, ÇIPLAK ARAMA, AYAKTA SAYIM...'

Hak ihlallerinin çeşitliliği ve yaygınlığına dikkat çeken İlgezdi, “Hak ihlalleri arasında 772’si darp, tehdit ve hakaret, 175’i çıplak arama, 567 ağız içi arama, 252 ayakta sayım ve 240 havalandırma hakkının engellenmesi olarak öne çıkmakta. Sosyal aktivitelerin engellenmesine ilişkin ise 2 bin 246 iletişim ve haberleşme hakkı ihlali yaşandı. Cezaevlerindeki mahkumların da birer insan olduğu gerçeğini hatırlamakta fayda var” şeklinde konuştu.

Kadın ve çocuk tutukluların cezaevi koşullarına da değinen İlgezdi, “Cezaevlerinde en az 13 bin 819 kadın tutuklu ve en az 2 bin 983 çocuk tutuklu bulunuyor. Kadın mahkumların sağlık hakları engellenmiş durumda maalesef. Hijyen ve temizlik malzemelerinin verilmemesi, sıcak suya ve temiz suya erişim problemleri de yaşandığını mahkumların yakınları belirtiyor. Kadın mahkumların yaşam alanlarında bulunan kameralar da mahremiyeti ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak, Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, cezaevlerindeki mahkumların insani koşullarda yaşama hakkının korunması gerektiğini ve bu konuda daha duyarlı olunmasının şart olduğunu belirtti. İlgezdi, “Cezaevlerinde yaşanan bu insan hakları ihlalleri kabul edilemez. Mahkumların insanlık onuruna uygun koşullarda yaşamaları sağlanmalıdır. Bu ihlallerin son bulması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN