Böcekler salındı ürünler çiçek açtı, çiftçi umutlandı! Eylül’de toplanacak, bu yıl herkes tadına bakacak

Böcekler salındı ürünler çiçek açtı, çiftçi umutlandı! Eylül’de toplanacak, bu yıl herkes tadına bakacak

Türkiye'nin en önemli üretim merkezinde üreticinin yüzü gülüyor. Mevsim şartları sağlandı ağaçlar çiçeklerini gösterdi. Üretici Eylül hazırlığına başladı, yüksek verim bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'deki önemli kestane üretim merkezleri arasında yer alan Sinop'un Erfelek ilçesi bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor. Mevsim şartları nedeniyle üretici hasat sürecinde yüksek verim bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda ortalama 400 ton kestane rekoltesi beklenirken, gal arısı zararlıları ürünlerin azalmasına neden oldu. Son 4 yıl içerisinde üretimde düşüş görülürken bu yıl yüksek rekolte beklentisi üretici umutlandırıyor. İşte tüm detaylar…

ŞARTLAR SAĞLANDI, VERİM YÜKSELDİ

Geçtiğimiz yıl bölgede yaşanan olumsuz hava şartları ve gal arıları üretimde rekolteyi büyük oranda düşürdü. Bu yıl mevsim şartlarının olumlu ilerlemesi kestanede üretim sevincini de arttırıyor. Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada 2023 yılının kestane üretimi açısından olağanüstü kötü bir yıl olduğunu söyledi.

Trabzon'un kestane ormanlarında gal arısıyla biyolojik mücadele sürüyor

Geçtiğimiz sene olumsuz görülen hava şartlarının yanına bir de gal arıları eklenince kestane üretimi neredeyse yok denebilecek kadar geriledi. Koca, bu yıl ağaçlarda görülen çiçeklenmenin üreticiyi de umutlandırdığını ifade etti. Rekolte konusunda henüz bir rakam veremediklerini ifade eden Koca, verimin geçtiğimiz yıla oranla daha iyi noktalarda olacağını aktardı.

Koca, "2023 yılında Erfelek'te bütün kestane ağaçlarını gal arısı sarmış durumdaydı. Beklenmedik şekilde doğal süreç de buna katkı sağladı ve geçen sene yüzde 95'e yakın verim düşüklüğü oldu. Bu sene de aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorduk ama şu anda kestanelerde iyileşme var. Çok güzel şekilde çiçek açtı kestaneler. Yavaş yavaş da kestane oluşumları başladı. Bu sene geçmiş yıllar kadar olmasa da yine de kestanemizin olacağını düşünüyoruz. Vatandaşa kestane satabileceğiz bu bölgeden. Yani beklentimiz, umudumuz var kestaneyle ilgili." sözlerini dile getirdi.

Gal Arısı ile mücadele yeniden başladı - GÜNCEL - BARTIN HALK GAZETESİ | BARTIN HABER | BARTIN HABER SİTESİ

MÜCADELE ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR

Üreticiler geçtiğimiz yıl verimi büyük oranda etkileyen gal arılarına karşı mücadelesini devam ettiriyor. Kötü geçen bir süreci unutmak istediğini ifade eden Koca, tadına bile bakılamayacak kadar az olan ürünlerin bu yıl daha yüksek beklenti içerdiğini aktardı. Koca, her tarafta kestane ağaçları olduğunu ancak hiçbirinin kozalaklarının dolmadığını söyledi.

Bölge gal arısı zararlılarıyla mücadele kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından "torymus sinensis" isimli avcı böcekler salındı. Böcek salımına devam ederken 7 yıl içinde bu böceklerin bölgeye tamamen hakim olabileceği vurgulandı. Böceklerin üreme aşamasında olduğunu belirten Koca, orman teşkilatı sayısının da artarak böcek salınımına devam ettiğinin altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN