Hasat olgunluğuna ulaşan domateslerin toplanmaya başlamasıyla kadınların salça mesaisi başladı. Fakat salça yaparken kazan patlamaları, korkulu rüyaya dönüştü. Salça yapılırken yaşanan beton patlamalarında yaralanmaların olmasının ardından bir çiftçi, yaptığı mekanizmayla kazaların önüne geçti. İşte o icat...
Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Altunkaya mahallesinde bir araya gelen kadınlar, evlerinin bahçesinde kazanları kurarak salça yapmak için kolları sıvadı. Salçayı kaynamaya bırakan kadınların kazanları zeminde yaşanan patlamayla devrildi. Aşırı ısınmadan dolayı patlayan zemin kadınları şoka uğratırken o anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Olayda yaralanan olmazken kadınların yaşadıklarıysa anbean kameraya yansıdı.
"ÇOK BÜYÜK FELAKET YAŞADIK"
Eşinin salça yaparken kazanın devrilmesinden korktuğunu ifade eden Hamza Köleoğlu, şunları söyledi:
"Eşim salçalık biber yaparken beton patladı. Allah’a şükür kimsede bir şey yok. Başımıza ilk defa böyle bir şey geldi. Kimseye zarar gelmedi. Ailemiz iyi. İlk defa böyle bir şey yaşıyoruz. Çimentonun çok ısınmasından dolayı olabilir ama nedenini bilmiyoruz. 14 yıldır burada yaşıyoruz ve sürekli bunları yapıyoruz. Salça veya ekşi pişirirken ilk defa böyle bir şey yaşandı. Eşim çok korktu. Çocuklarımız buradaydı. Burada çok büyük bir felaket yaşadık ama burunları bile kanamadı."
KAZAN PATLAMALARINI ÖNLEYEN ALET İCAT ETTİ
Bursa'nın İnegöl ilçesinde de bazı mahallelerde kazanın altına konulan beton parçalarının genleşip patlaması sonucu yaralanan vatandaşlar olmuştu. Yaşanabilecek olayların önüne geçmek ve geçmişte yaşadığı salça kazası sonucu proje yapan İnegöllü çiftçi Mehmet Alkan, salça karıştırma motoru keşfetti. Yaptığı mekanizmayla yaşanabilecek tüm kazaların önüne geçti.
Mehmet Alkan, projesinden şöyle bahsetti:
"4 sene salça karıştır dediler, baktım olacak gibi değil. Bir şeyler uyduralım dedim. Eninde sonunda yaptık. Normalde metalden olması gerekiyor. Ağaçtan oldu ama biraz düzenleme gerekecek. Oturmalık bir şey yapacak kısmet olursa. Normalde motor hızını düşürüyor. Karıştır dediler bir gün, suratıma patladı. Ben de şöyle bir şey yapalım dedim. Alüminyumdan sağlıklı bir şekilde olsun dedik, şimdilik ağaçla idare ediyoruz. Yaptıktan sonra oldu."
Mehmet Alkan'ın eşi Cevahir Alkan da, "Rahatça karıştırıyorum, dumanda durmuyorum. Rahatlık oldu. 4-5 yıldır bu var. Daha önceleri hep elde, kürekle yapıyordum. Salça bir daha yapmayacağım dedim, makine yaptılar. Allah razı olsun" dedi.
Mehmet Alkan daha önce de tasarladığı asansör sistemiyle meyve hasadı süresini yüzde 40 oranında azaltıp, mevsimlik işçi sayısını da yarıya indirmişti.