Türkiye’deki turizm alanlarında bu sene uygulanan fahiş fiyatlar vatandaşları ciddi derecede rahatsız etti. Hal böyle olunca birçok kişi yurtdışı tatilini mantıklı bulmaya başladı. Öyle ki özellikle bu yaz Yunan adalarına akın yaşandı. Lakin şimdi ise vergilere ilişkin yeni düzenlemeler gündeme geldi. İşte konuya ilişkin detaylar…
Bu yaz, Türk vatandaşlarının yüksek fiyatlardan kaçmak için akın ettiği Yunan Adaları’na yönelik yeni düzenlemeler geliyor. NTV’de yer alan haberde Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, özellikle aşırı turizm sorunuyla mücadele etmek amacıyla turistlerden ek ücret alınacağını ve konaklama vergilerinin artırılacağını açıkladı. İşte detaylar…
AŞIRI TURİZM SORUNUNA KARŞI YENİ VERGİ DÜZENLEMELERİ
Yunanistan, pandemi sonrası turizmde yaşanan patlamayla başa çıkmak için önlemler alıyor. Ülkeye 2023 yılında 36,1 milyon ziyaretçi gelirken, 2024'ün ilk yarısında ziyaretçi sayısı %16 artarak 11,6 milyona ulaştı. Turizm, Yunan ekonomisine yaklaşık %20 katkıda bulunuyor, ancak bu yoğunluk “aşırı turizm” sorununa yol açtı. Başbakan Mitsotakis, özellikle popüler bölgelerdeki kalabalıkların etkilerini hafifletmek amacıyla yeni düzenlemeler getirdiklerini duyurdu.
KRUVAZİYER YOLCULARINA EK ÜCRET VE KONAKLAMA VERGİSİ ARTIŞI
Yunanistan'ın turistik adalarındaki yüksek ziyaretçi sayısını kontrol altına almak için alınan yeni önlemler arasında kruvaziyer yolcularından ek ücret alınması ve konaklama vergilerinin artırılması bulunuyor. Özellikle Santorini ve Mykonos gibi popüler adalarda, Nisan-Ekim döneminde konaklama vergilerinin yükselmesi bekleniyor. Yunan hükümeti, yılın belirli aylarında gelen kruvaziyer yolcularının artışıyla ilgili endişelerini dile getirerek, bu ziyaretçilerden alınacak ek ücretlerin uygulanmaya başlanacağını açıkladı.
ALTIN VİZE PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİKLER VE KISA DÖNEM KİRALAMALARA YASAK
Yunanistan, “Altın Vize” programında da değişiklikler yapıyor. Önceden mülk satın alarak sınırsız oturum vizesi alabilen yabancılar, yeni düzenlemeyle yerel girişimlere en az 250 bin Euro yatırım yapmaları gerekecek. Ayrıca, kısa dönem kiralamalara yönelik yeni yasaklar getiriliyor. Atina'nın üç ana bölgesinde kısa dönemli kiralamalar bir yıl boyunca yasaklanacak. Uzun dönem kiralamayı tercih eden mülk sahipleri, üç yıl boyunca kira vergisinden muaf tutulacakken, kiralarını kısa dönemli olarak değerlendirmeye karar verenler kira vergisi ödeyecek.
KONUT KRİZİ VE KISA DÖNEM KİRALAMALARIN ARTIŞI
Yunanistan'da kısa dönem kiralamalar, 2019'dan 2023'e kadar yıllık ortalama %28 oranında artış göstermişti. Ancak bu artış, ülkedeki konut krizini derinleştirmişti. Yüksek tüketici fiyatlarıyla birleşen bu durum, son dönemde siyasi tartışmaların da merkezinde yer alıyor. Yunan hükümetinin bu önlemleri, konut krizini hafifletmek ve turist yoğunluğunu yönetmek amacıyla alındı.