Cinayet dedektifinden olası cinayet senaryosu ve ihmaller: ‘Narin’i abisi öldürdü, amcası cesedi yok edip aileyi susturdu'

Cinayet dedektifinden olası cinayet senaryosu ve ihmaller: ‘Narin’i abisi öldürdü, amcası cesedi yok edip aileyi susturdu'

Sekiz yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni, kaybolmasından 19 gün sonra evinin iki kilometre uzağındaki Eğertutmaz Deresi'nde, bir çuvalın içinde bulundu. Arabasında Narin’in DNA’sı çıkan amca Salim Güran’ın tutukluluğu devam ederken, içinde anne ve abinin de bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Eski polis ve Cinayet Dedektifi Savaş Kurtbaba, süreçteki ihmalleri, cinayetle ilgili olası senaryoları ve bundan sonraki muhtemel süreci KARAR’a anlattı.

BÜŞRA CEBECİ

Diyarbakır Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Köyü’nde kaybolan Narin Güran’ın cansız bedeni, kayboluşundan 19 gün sonra, 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi'nde, taşla dolu bir çuvalın içinde bulundu.

Ön otopsi raporuna göre, Narin’in sol bacağı diz kapağından itibaren kopuk, vücudunda gözle görülür bir kesici, delici alet ya da ateşli silah izi tespit edilemedi ve Narin muhtemelen boğularak öldürüldü.

Emekli polis ve Cinayet Dedektifi Savaş Kurtbaba, olaydaki olası senaryoları ve soruşturmadaki ihmalleri KARAR’a anlattı.

Kurtbaba, bugüne kadar benzer pek çok vakayla karşılaştıklarını, bu vakalarda birbirine benzer çok fazla detayın olduğunu belirtiyor.

NARİN'İ KİM, NEDEN ÖLDÜRDÜ?

Narin’in kaybolmasının ardından gözler aileye çevrilmiş, olayın ortaya çıkmasından iki gün sonra abi Enes Güran, kolundaki ısırık izi sebebiyle bir süre gözaltında tutulmuştu. Abinin kolundaki ısırık izinin kime ait olduğu tespit edilemeyince abi serbest bırakılmıştı. Kurtbaba, ısırık izinin Narin’e ait olmadığının değil, kime ait olduğunun tespit edilemediğinin altını çiziyor ve “Narin, can havliyle kendisine zarar veren abisini ısırdı muhtemelen ancak deri kendini yeniler, öyle de oldu. Bu sebeple de Narin’in DNA’sı tespit edilemedi. Fakat bundan sonraki süreçte bu diş izi çok daha detaylı incelenecektir” diyor.

Kurtbaba’ya göre abi Enes Güran, Narin’i öldürdü amca ise Narin’in cansız bedenini taşıdı ve cesedi yok etmeye çalıştı. Kurtbaba bu senaryonun en olası ihtimal olduğunu belirtiyor zira HTS (Historical Traffic Search) kayıtları amca, abi ve anne arasındaki telefon görüşmelerinin çok yoğun olduğunu gösteriyor.

Bu noktada bir diğer ipucu da Narin’in annesinin bir televizyon programında oğlunun bir köpeğe eziyet ettiğine dair söylemi… Anne, oğlunun uyuşturucu madde kullandığını, bir köpeğe eziyet ettiğini söylemiş, bu söylemin ardındansa yayın alelacele kesilmişti. Kurtbaba muhtemelen Narin’in o anları gördüğünü söylüyor ve abinin uyuşturucunun etkisinde olduğunun altını çiziyor. Yani Narin o anları gördü ve abi Narin’in bunu birilerine söyleyeceğini düşünerek onu öldürdü.

Kurtbaba’ya göre sürecin bundan sonrasında anne ve amca devreye giriyor. Kurtbaba, kardeşler arasında işlenen cinayetlerde ailelerin bir çocuklarını daha kaybetmemek için olayı örtbas etmeye çalıştığına başka vakalarda da şahit olmuş, Narin Güran cinayetinde ailenin suskunluğunun sebebinin bu olabileceğini düşünüyor.

Narin, abisi tarafından öldürüldükten sonra abi, anne ve amca arasındaki telefon trafiği başlıyor. Hem aile büyüğü hem de köyde muhtar olması sebebiyle nüfuzlu olan amca aranıyor, amca geliyor ve Narin’in cesedini bir battaniyeye sararak aracına taşıyor. Son gözaltıların ardından bir şüpheliden amca Güran’ın kendisine cesedi dereye atması için çuval ile teslim ettiği itirafı gelmişti. Bu da Kurtbaba’ya göre muhtemel senaryolardan biri, zira Salim Güran hem muhtar hem de tarla sahibi. Kurtababa, Güran’ın bunu bir çalışanına bile yaptırabileceğini söylüyor. Kurtbaba’ya göre muhtemelen amca, Narin’in cesedinden kurtuluyor ve aile meclisini toplayarak konuya dair sessiz kalmalarını tembihliyor. Zaten sonraki süreçte de aileden ve tüm köyden tek bir ses çıkmıyor, tek bir bilgi alınamıyor.

TÜM TÜRKİYE NARİN İÇİN SEFERBER OLDU

Bu noktada amca en önemli iki ihtimali hesaba katmıyor. Bunlardan ilki Narin’in salya, idrar gibi vücut salgılarıyla amcasının aracına iz bırakması, diğeriyse Narin’in kaybolmasının tüm Türkiye’de infiale yol açması…

Amca, Narin’in bıraktığı izlerin bir benzinlikten aldığı üç paket ıslak mendille temizleneceğini düşünüyor ancak bu noktada hesaba katmadığı bir diğer detaysa benzinlikteki güvenlik kamerası ve kendisinden şüphelenen benzinlik çalışanları. Benzinlik sahibinin kamera kaydını emniyet güçlerine teslim etmesiyle amca Güran gözaltına alınıyor. Güran’ın aracında bulunan DNA, Narin’in DNA’sı ile eşleşince amca cinayetin birinci dereceden sorumlusu olarak tutuklanıyor.

Dosyada gizlilik kararı ve yayın yasağı olması sebebiyle sağlıklı bilgiye halen ulaşılamasa da amcanın şimdiye dek bir itirafta bulunmadığını biliyoruz. Aksine amca Güran ve avukatı, aracın kapılarının daima açık olduğunu, araca Narin ve diğer çocukların sık sık bindiğini bu sebeple DNA’sının çıkmış olabileceğini söylüyor. Araçtan ise başka bir DNA çıkmamakla birlikte, DNA’nın idrar yahut kusmuktan alındığı öne sürülüyor…

Aradan geçen 19 günün sonunda Narin’in cansız bedeninin bulunmasıyla ise gözaltına alınanların sayısı anne ve abi de dahil olmak üzere 25’e ulaşıyor.

Kurtbaba, bu noktada çok ciddi ihmallere de dikkat çekiyor. Kurtbaba emniyet yetkililerinin en başta köye araç giriş çıkışının kapatılması ve tüm araçların incelenmesi gerektiğini, bu şekilde çok daha kısa bir sürede amcanın şüpheliden sanık pozisyonuna geçebileceğini ve cinayetin aydınlanmasında daha hızlı yol katedilebileceğini söylüyor.

Amcaya ait araç, incelendikten sonra ailenin evinin önünde bulunuyor. Bu araçta gazeteciler çekimler, yayınlar yapıyorlar. Tepkilerin ardındansa savcılık çekici ile aracı taşıyor ve tekrar el koyuyor. Kurtbaba, savcılığın incelemenin ardından aracı aileye teslim etmesini ciddi bir hata olarak yorumluyor ve “Araçtaki delillerin yok edilmemesi için savcılığın aracı gözetim altında tutmaya devam etmesi gerekirdi” diyor.

Kurtbaba’nın dikkat çektiği bir diğer hata ise polis köpekleriyle yapılan arama çalışmalarının zamanlaması… Türkiye’de bu kadar büyük ve kapsamlı aramanın çok nadir gerçekleştiğini belirten Kurtbaba, eve iki kilometre uzaklıktaki cesedin bulunamama sebebinin arama köpekleriyle yapılan arama çalışmalarının çok erken yapılmış olmasından kaynaklanabileceğini söylüyor. Elbette cesedin birden fazla kez, farklı kişilerce taşınmış olması da ihtimaller dahilinde. Ancak Kurtbaba, polis köpekleriyle yapılan çalışmaların genellikle cesedin kokmaya başladığı zamanlarda yapılmasının sonuca ulaşmada daha etkili olduğunu söylüyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Kurtbaba, bundan sonra soruşturma kapsamındaki muhtemel süreci de bizimle paylaşıyor. Buna göre ilk olarak Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek rapora göre, Narin'in tam veya yaklaşık ölüm saati belirlenecek ve “Cinayet sonrası kim köyden ayrıldı, kimler kimlerle görüştü?” gibi soruların peşine düşülecek.

Cinayet şüphelilerinin HTS kayıtları yani, SMS, WhatsApp gibi yaptığı görüşme ve mesajların verisi çıkarılacak.

Görüşmelerin hangi baz istasyonu üzerinden yapıldığı, uzaklık ve yakınlık açısından da önemli bir delil oluşturuyor. Cinayet saatinden sonra köyden yapılan çıkışlar, HTS kayıtları şüpheli sayısını azaltacak.

Ön otopsi raporunda cesette ciddi boyutta çürümenin başlaması sebebiyle detaylı çalışma yapılamadığı kaydedilmişti. Narin'in bedeni her ne kadar uzun süre çuval içinde, derede bulunsa bile, tırnakların içi, diş izleri içinde yanında bulunan yabancı DNA’lar cinayetin aydınlatılmasında önemli rol oynayabilir.

28 Ağustos'ta Adli Tıp'ta yapılan incelemede Narin'in ağabeyinin kendi kolunda bulunan diş izinin, Narin'e ait olup olmadığı anlaşılamamıştı. Narin'in DNA izi de Enes'te yapılan tetkiklerde bulunamadı. Herhangi bir tespitin elde edilememesinde, Enes'in üç defa duş almasının da etkisinin olabileceği öne sürülmüştü ve Enes, ısırık izlerinin kendisinin yaptığını açıklamıştı. Narin'in cansız bedeni bulunduğu için artık bu inceleme sonucunun daha net olacak şekilde sonuçlanması bekleniyor.

Narin'in cansız bedeninin içine konulduğu çuval, soruşturmadaki son ve en öne çıkan delil… Çuvaldaki inceleme, şüphelilere ait, araç, üst baş üzerinden benzer izlere, profesyonel şekilde bakılacak. Şüphelileri ait, araç veya araçlarda ayrıntılı numune çalışması yapılacak. Çuvala ait bir iz veya Narin'e ait DNA aranacak.

Kurtbaba’ya, Narin’in ablasının da henüz yedi yaşındayken düşme sonucu ölmesine dair kamuoyunun şüphelerinden de bahsediyoruz. Kurtbaba, Narin’in ablasının engelli olduğunu, belki gerçekten düşme sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini ancak Narin’in cinayetinin de muhtemelen planlı bir şekilde gerçekleşmediğini söylüyor. Kurtbaba abinin uyuşturucu madde etkisiyle Narin’e zarar vermiş olabileceğini, ailenin de abiyi kurtarmak için böyle bir çabaya girmiş olabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN