Yaşını duyanlar şaştı kaldı: Dünyanın en yaşlı insanı yaşamını yitirdi! Sağlığıyla bilim insanlarını bile şaşırtmış

Yaşını duyanlar şaştı kaldı: Dünyanın en yaşlı insanı yaşamını yitirdi! Sağlığıyla bilim insanlarını bile şaşırtmış

Dünyanın en yaşlı insanı olarak kabul edilen Maria Branyas Morera, iki dünya savaşı ve ülkesinin iç savaşına tanıklık ettiği uzun yaşamının ardından uykusunda hayatını kaybetti. İşte detaylar...

Dünyanın en yaşlı insanı olarak bilinen İspanyol Maria Branyas Morera, 117 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ailesi, Maria Branyas Morera'nın uykusunda huzur içinde öldüğünü duyurdu. Sosyal medyadan yapılan açıklamada, "Maria Branyas aramızdan ayrıldı. İstediği gibi öldü: uykusunda, huzur içinde ve acı çekmeden" ifadeleri yer aldı. Aile, Maria Branyas Morera'nın tavsiyeleri ve nezaketi için her zaman hatırlanacağını belirtti.

117 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Medyascope'ta yer alan habere göre, 1907 yılında ABD'de doğan ve iki dünya savaşı ile İspanya iç savaşını yaşayan Maria Branyas Morera, son 20 yılını İspanya'nın kuzeydoğusundaki Olot kasabasında bulunan Santa Maria del Tura bakımevinde geçirdi. Guinness Dünya Rekorları, 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon'un ölümünün ardından 2023 Ocak ayında Maria Branyas Morera'yı dünyanın en yaşlı insanı olarak resmen tanımıştı. Maria Branyas Morera'nın ölümüyle birlikte, 23 Mayıs 1908 doğumlu ve 116 yaşındaki Japon Tomiko Itooka, ABD Gerontoloji Araştırma Grubu'na göre dünyanın en yaşlı yaşayan insanı unvanını devraldı.

dunyanin-en-yasli-insani-kim-kac-yasinda.jpg
Maria Branyas Morera

UZUN ÖMRÜN SIRRI NEDİR?

1918 gribi, birinci ve ikinci dünya savaşları ile İspanya iç savaşını yaşayan Maria Branyas Morera, 113. doğum gününden birkaç hafta sonra 2020 yılında koronavirüse yakalanmış ancak tam iyileşme sağlamıştı. En küçük kızı Rosa Moret, annesinin uzun ömürlülüğünü genetiğe bağlıyordu. Rosa Moret, 2023 yılında bölgesel Katalan televizyonuna verdiği demeçte, "Hiç hastaneye gitmedi, hiç kemik kırmadı, gayet iyi durumda, hiç ağrısı yok" demişti.

Maria Branyas Morera ise Guinness Dünya Rekorları web sitesine yaptığı açıklamada, uzun ömürlülüğünün; düzen, huzur, aile ve arkadaşlarla iyi bağlantı, doğayla temas, duygusal istikrar, endişe olmaması, pişmanlık olmaması, bol pozitiflik ve toksik insanlardan uzak durmaktan kaynaklandığına inandığını söylemişti.

SAĞLIKLI OLMASI BİLİM İNSANLARINI BİLE ŞAŞIRTMIŞ

Maria Branyas Morera, 4 Mart 1907 tarihinde San Francisco'da doğmuş, ailesi Meksika'dan ABD'ye taşındıktan kısa bir süre sonra dünyaya gelmişti. Teksas ve New Orleans'ta da zaman geçirdikten sonra, aile 1915'te birinci dünya savaşı sırasında İspanya'ya geri dönmüştü. Atlantik'i geçen gemi yolculuğu trajediyle sonuçlanmış, babası yolculuğun sonlarına doğru tüberkülozdan ölmüş ve tabutu denize atılmıştı.

Maria Branyas Morera ve annesi Barselona'ya yerleşmiş, 1931'de bir doktorla evlenmişti. Çift, kocası 72 yaşında ölene kadar 40 yıl birlikte yaşamıştı. Üç çocuk sahibi olan Maria Branyas Morera'nın 11 torunu ve çok sayıda torununun çocuğu bulunuyordu. Barselona Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin parçası olan genetik profesörü Manel Esteller, Ekim 2023'te İspanyol ABC gazetesine verdiği demeçte Maria Branyas Morera'nın sağlığının iyi durumda olmasına şaşırdığını belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN