Karadenizlilere rakip çıktı! Çiftçiler eski usul sırıklarla topluyor, 400 hanenin tek geçim kaynağı: İri ve yağı bol oluyor

Karadenizlilere rakip çıktı! Çiftçiler eski usul sırıklarla topluyor, 400 hanenin tek geçim kaynağı: İri ve yağı bol oluyor

Karadenizlilere bakın nasıl rakip çıktı! Çiftçiler, eski usullerle topluyor, 400 hanenin tek geçim kaynağı sırıklarla toplanıyor! İri ve yağı bol oluyor...

Bitlis’in Hizan ilçesinde, engebeli arazilerde çiftçiler fındık hasadına başladı. Çalışkanlar köyünde günün erken saatlerinde fındık ağaçlarının bulunduğu bölgeye giden köylüler, baston şeklindeki sırıklarla fındıkları toplarken, sıcak havaya rağmen işlerini sürdürüyor.

40 YILLIK TECRÜBE: "BAŞKA GELİRİMİZ YOK"

Köylüler engebeli arazilerde hasadına başladı: Kilosu 140 TL'den satılıyor! 7

50 yaşındaki Aycan Çetin, ailesiyle birlikte yaptığı fındık hasadının her yıl farklı verimlilikte geçtiğini ifade ederek, bu yılki hasattan memnun olduğunu belirtti. Çetin, "Geçen yıl verim alamadık. Geçimimizi fındıktan sağlıyoruz. Fındıktan elde ettiğimiz gelirle ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Başka gelirimiz yok. 40 yıldır fındık topluyorum. Çok zor bir iş. Topladığımız fındığı eve götürdükten sonra ayrıştırıp kurutuyoruz. Daha sonra satışa sunuyoruz" dedi.

Köylüler engebeli arazilerde hasadına başladı: Kilosu 140 TL'den satılıyor! 8

Bir diğer çiftçi Burhan Çetin ise fındık toplamanın zor olduğunu vurgulayarak, ailece sabah erken saatlerde tarlaya gidip akşama kadar çalıştıklarını söyledi. "Sabah erkenden fındık ağaçlarının bulunduğu bölgeye geliyoruz. Ailece akşama kadar var gücümüzle çalışıyoruz. Bu iş zor ama yapmak zorundayız. Kolay iş yok. Havanın sıcak olması da insanı etkiliyor. 8 dönümden yaklaşık 1,5 ton fındık topladık. Fındığı genellikle toptancılara veriyoruz" diye konuştu.

FINDIĞIMIZIN YAĞ ORANI, LEZZETİ VE BÜYÜKLÜĞÜ, KARADENİZ FINDIĞINA GÖRE DAHA İYİ

Köylüler engebeli arazilerde hasadına başladı: Kilosu 140 TL'den satılıyor! 10

Çalışkanlar köyü muhtarı Muhsin Kaya da bölgedeki 9 köyde sadece fındık üretimi yapıldığını ve 400 hanenin geçim kaynağının fındık olduğunu belirtti. Fındık hasadının oldukça zor olduğunu dile getiren Kaya, "Topladığımız fındığı makinemiz olmadığı için elle ayrıştırıyoruz. Sonra damlarda kurutup tüccarlara satıyoruz. Karadeniz Bölgesi gibi Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (FİSKOBİRLİK) satmak istiyoruz. Fındığımızın yağ oranı, lezzeti ve büyüklüğü, Karadeniz fındığına göre daha iyi ama yeterince tanıtılmamış" ifadelerini kullandı.

Köylüler engebeli arazilerde hasadına başladı: Kilosu 140 TL'den satılıyor! 6

Kaya, iklim değişikliklerine bağlı olarak fındık veriminin her yıl farklılık gösterdiğini vurgularken, bu yıl yaklaşık 100 ton fındık satmayı hedeflediklerini, kilogram fiyatlarının ise 130-140 lira civarında olduğunu kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN