Zammı duyan stok yapmak için koşuyor! Çaydan sonra bir zam da ona: Bir bardağı altın olacak

Zammı duyan stok yapmak için koşuyor! Çaydan sonra bir zam da ona: Bir bardağı altın olacak

Bu zamandan sonra duyanlar stok yapmak için markete koşacak. Çaylara gelen zammın ardından kahve bağımlıları da zamlarla karşı karşıya kalabilir. Tabiri caizse bir bardağı altın değerinde olacak. İşte detaylar…

Son zamanlarda sık sık zamlarla karşılaşırken kahve fiyatları da en çok zam alan gıda ürünleri arasında yer aldı. Öyle ki insanlar artık dışarıda kahve para yetiştiremediği için evlerinde demlemeye başladı. Lakin ev içinde alınan paket kahve fiyatları bile ciddi zamlarla karşı karşıya. Söz konusu bu durum sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli. Bu kapsamda Bloomberg’te yer alan bilgilere göre perakendeciler, kâr marjlarını korumak için fiyatları artırıyor ve indirimleri iptal ederken, birçok kişi gelecekte daha fazla fiyat artışı olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

yeni-proje-14.jpg

ROBUSTA VE ARABİCA FİYATLARI ZİRVEYE ÇIKTI

Son yıllarda kahve fiyatları rekor seviyelere ulaşmış durumda. Robusta kahvesinin fiyatları, 1970'lerden bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, yüksek kaliteli Arabica çekirdeklerinin fiyatları da bu ayın başlarında son iki yılın zirvesine tırmandı. Bu fiyat artışlarının arkasında ise hem iklim değişikliği hem de piyasa dinamikleri yatıyor.

yeni-proje-15.jpg

İKLİM KOŞULLARI FİYATLARI ŞEKİLLENDİRİYOR

Robusta kahvesinin ana yetiştirme merkezi olan Vietnam'da yaşanan kuraklık, dünya genelinde dördüncü kez bir kıtlığa yol açtı. Bu durum, Robusta fiyatlarının artmasına neden oldu. Brezilya'daki kurak hava koşulları ise Arabica mahsullerinde verim düşüşüne yol açarak daha küçük ve düşük kaliteli çekirdeklerin üretilmesine neden oldu. Her iki kahve türünün vadeli fiyatları arasındaki fark, kahve üreticilerini maliyetleri azaltmak için daha düşük kaliteli çekirdekler aramaya yönlendiriyor. Sonuç olarak, kahvehaneler fiyat artışlarını tüketicilere yansıtmak zorunda kalıyor.

TALEP ARTIŞI VE YENİ DÜZENLEMELER

Yükselen fiyatlar sadece hava koşullarından kaynaklanmıyor. Çin gibi pazarların artan talebi de kahve fiyatlarını baskı altında tutuyor. Ayrıca, kahve tüccarları ve kavurucularının çiftçilere uzun süre düşük ücretler ödemesiyle ilgili artan farkındalık, bazı alıcıları bu durumu değiştirmeye teşvik ediyor. Daha yüksek kar marjları, üreticileri diğer tarım ürünleri yerine kahve yetiştirmeye yönlendiriyor. Kahve fiyatları artmazsa, üreticilerin uzun vadede üretimlerini sürdürmeleri zorlaşabilir.

yeni-proje-16.jpg

TÜKETİCİ BİLİNÇLENMESİ VE FİYAT YÜKSELMESİ

Bilinçli tüketiciler, kahve fiyatlarındaki artışı fırsat olarak görse de, kahve üreticileri düşük kaliteli çekirdekler ve atık içeren ürünlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Bu yılın ilk altı ayında Robusta'nın fiyatı, Vietnam ve Brezilya’daki olumsuz hava koşulları nedeniyle yaklaşık %40 oranında yükseldi.

İtalyan kahve grubu Lavazza'nın başkanı Giuseppe Lavazza, iklim değişikliği, tedarik kesintileri ve yeni AB düzenlemeleri nedeniyle kahve fiyatlarının artmaya devam edeceğini öngörüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN