Türkiye'ye yatırımıyla sevindirmişti! Çinli otomobil devinden şok karar, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurdu

Türkiye'ye yatırımıyla sevindirmişti! Çinli otomobil devinden şok karar, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurdu

Çinli otomobil devinin Türkiye yatırımı gündemden düşmüyor. Türkiye'ye yatırımıyla sevindirmişti! Bu akıllara başka bir olayı getirdi. Çinli otomobil devinden şok karar, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurdu...

BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararının ardından akıllara geçtiğimiz kasım ayında yaşanan olay geldi.

Geçtiğimiz kasım ayında iddialı hedeflerle Türkiye pazarına giriş yapan Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, beklenmedik bir şekilde Türkiye’deki satış faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Hozon Neta, Kasım 2023’te tanıttığı Neta U modeli ile dikkat çekerken, yeni düzenlemeler markanın planlarını altüst etti.

HOZON NETA'NIN TÜRKİYE MACERASI KISA SÜRDÜ

Kasım 2023’te Türkiye pazarına giriş yapan Hozon Neta, İstanbul Kağıthane’de açtığı showroom ile dikkat çekmişti. Ancak firma, kısa süre içinde showroomunu boşaltarak internet sitesindeki irtibat telefonlarını kapattı. Hozon Neta’yı Türkiye'de temsil eden GRS Automobility şirketi ise önemli bir çalışan kesimini işten çıkardı.

YENİ DÜZENLEME PLANLARI DEĞİŞTİRDİ

Ticaret Bakanlığı’nın Çin’den ithal edilecek elektrikli araçlar için yeni şartlar getirmesi, Hozon Neta’nın Türkiye’deki faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Yeni düzenlemeye göre, ithalatçı firmanın 7 bölgede 20 servis açma zorunluluğu bulunuyor. Bu durum, Hozon Neta’nın Türkiye operasyonlarını sürdürememesine neden oldu.

MÜŞTERİLERE HİZMET ZORUNLULUĞU

Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemelerinin ardından Hozon Neta, gümrükte kalan araçları nedeniyle sadece 53 adet elektrikli otomobili Türkiye’ye sokabildi ve bunları satabildi. Bu yeni düzenleme, özellikle finansal gücü sınırlı olan Çinli markalar için büyük bir zorluk yaratırken, Hozon Neta bu uygulamalardan ilk olumsuz etkilenen marka oldu.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin paylaştığı verilere göre, GRS Automobility firması 8 ay içinde sadece 53 adet Neta U otomobili satabildi. Yürürlükteki düzenlemeye göre, şirketin satışları durdursa bile önümüzdeki 10 yıl boyunca müşterilerine yedek parça ve servis hizmeti verme zorunluluğu bulunuyor.

TÜRKİYE'DEKİ ÇİNLİ MARKA SAYISI AZALDI

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” 29 Aralık’ta yürürlüğe girmişti. Bu karar, Çin’den elektrikli araç ithalatını zorlaştırarak, Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli otomobil markalarının sayısını azalttı. Bu kararın ardından Türkiye otomotiv pazarındaki Çinli marka sayısı 10’a geriledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN