Satılık ve kiralık konut serisinde 10. ay: Fiyatta ve talepte düşüş devam ediyor

Satılık ve kiralık konut serisinde 10. ay: Fiyatta ve talepte düşüş devam ediyor

Nisan ayının sonuçlarına göre yayımlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporu, Türkiye genelinde reel konut satış fiyatlarının 10 aydır düştüğü kaydedildi. Reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı ülke genelinde yüzde eksi 16,3, İstanbul'da yüzde eksi 18,3, İzmir'de ise yüzde eksi 15,4 seviyesinde gerçekleşti.

sahibindex.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" nisan ayı sonuçları, Türkiye genelinde reel satış fiyatlarındaki düşüşün 10. ayı geride bıraktığını ortaya koydu.

REEL KONUT FİYATLARI 10 AYDIR DÜŞÜŞTE

Nisan ayında reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı ülke genelinde yüzde eksi 16,3, İstanbul'da yüzde eksi 18,3, İzmir'de ise yüzde eksi 15,4 seviyesinde gerçekleşti.

BÜYÜKŞEHİRLERDE DE REEL FİYAT DÜŞTÜ

Üç büyükşehirde de reel konut fiyatlarında düşüş eğilimi devam ediyor. Marttan nisana reel konut fiyatı İstanbul'da yüzde eksi 2,6, Ankara'da yüzde eksi 3,4, İzmir'de ise yüzde eksi 1,1 azaldı.

CARİ FİYATLARDA YAVAŞLAMA

Marttan nisana enflasyon oranı yüzde 3,2 olurken, Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde yüzde 1,6'da kaldı. Ortalama konutun metrekare fiyatı Nisan 2024 itibarıyla İstanbul'da 39 bin 080 TL, Ankara'da 21 bin 250 TL ve İzmir'de 32 bin 632 TL.

KONUT TALEBİNDE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Konut talebi, 2023 Şubat ayındaki depremden sonra düşüşe geçmiş ve bu trend 2024 Nisan ayında da devam etti. Nisan ayında konut talep göstergesi yüzde 6 azalarak 105,6'ya geriledi.

REEL KİRALARDA NEGATİF SEYİR

Reel kiralarda da son bir yılda negatif değişim gözlemleniyor. Yıllık reel kira fiyatları değişimi Nisan 2024'te yüzde eksi 11,2 oldu. Bu durum, reel kiralarda geçen yıla göre ortalama yüzde 11,2 düşüş anlamına geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN