Kiracıların ev bulması gittikçe zorlaşıyor: Ev sahiplerinden yeni kriterler

Kiracıların ev bulması gittikçe zorlaşıyor: Ev sahiplerinden yeni kriterler

Kira artışında yüzde 25'lik sınırın sona ermesiyle birlikte kira bedellerinde yükselmeler başladı. Ev sahipleri artık kiracılardan GBT, kredi kartı bilgisi, borç araştırması, findeks raporu ve kefil istiyor. Ayrıca, kiracılardan tahliye taahhütnamesi de talep ediliyor.

Türkiye genelinde kira kontratları yenileme dönemlerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi ve bu durum kira bedellerinde önemli artışlara yol açtı. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, Temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yaklaşık yüzde 65 civarında olduğunu belirterek, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını ifade etti.

KİRA SINIRLAMASINDAN EV SAHİPLERİ MEMNUN DEĞİLDİ

Akgün, son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira artış sınırının ev sahiplerini memnun etmediğini, ancak bu sınırlamanın kira maliyetlerini stabil tuttuğunu söyledi. Ancak yeni dönemde yüzde 65,07 gibi yüksek oranların görüldüğünü ve bu durumun kiracıları zor durumda bıraktığını dile getirdi. Özellikle ödeme güçlüğü yaşayan kiracıların ev terk etmek zorunda kaldığını veya yeni kira bedellerini ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti.

KİRA ORTALAMALARI 20 BİN LİRANIN BİLE ÜZERİNDE

Kiracılarla ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların artmasına da değinen Akgün, tahliyelerin gündeme gelebileceğini ve bu süreçte arabulucular ile hukukçuların devreye girebileceğini ifade etti. Özellikle İzmir'de ortalama kira fiyatlarının büyük artışlar gösterdiğini vurgulayan Akgün, bu artışların enflasyon etkisiyle birlikte önemli seviyelere ulaştığını söyledi. Örneğin, 3 artı 1 evlerin kira bedellerinin ortalama 20 bin lira olması gerektiğini ancak bu rakamın çok üzerine çıktığını belirtti.

Akgün ayrıca, mülk sahiplerinin serbest piyasada istedikleri kira bedellerini belirlediğini ve bu durumun kiracılar için zorlayıcı olduğunu dile getirdi. Kiralık dairelerin azalmasıyla birlikte talebin arza kıyasla oldukça fazla olduğunu ifade eden Akgün, bu durumun kira sektöründe ciddi bir sirkülasyona neden olduğunu söyledi.

ARTIK GBT VE KKB BİLGİSİ İSTEYEN EV SAHİPLERİ VAR

Son olarak, ev sahiplerinin kiracı seçiminde giderek daha seçici olduğunu ve ekonomik güvence aradıklarını belirten Akgün, kiracıların da mülk sahiplerinin koyduğu kriterleri karşılamak zorunda kaldığını dile getirdi. Banka kredisi almanın kolay olmasına rağmen ev kiralamada yaşanan zorluklara da dikkat çekti.

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığının altını çizen Akgün, şöyle konuştu:

"Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; ama bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN