Kapadokya'nın volkanik topraklarında yetişiyor, 33 çeşit gıda yapılıyor! Almanya, İtalya, Hollanda kavanozlarla alıyor

Kapadokya'nın volkanik topraklarında yetişiyor, 33 çeşit gıda yapılıyor! Almanya, İtalya, Hollanda kavanozlarla alıyor

Ülkemizdeki verimli topraklar birbirinden farklı ürünleri piyasaya sürerken, Kapadokya’nın bu meşhur meyvesi resmen gündem oldu. Volkanik topraklarda yetişen o meyveden tam 33 çeşit gıda yapılıyor. Oldukça kullanışlı olması birçok ülkenin talebine yol açıyor. İşte detaylar…

Kapadokya'nın bereketli toprakları, yerli üzümlerle yapılan 33 farklı gıda ile Avrupa pazarında kendine yer buluyor. Gıda mühendisleri ve yerel üreticiler, bu lezzetleri dünyaya tanıtmak için çalışmalarını sürdürüyor.

yeni-proje-39.jpg

VOLKANİK TOPRAKLAR VE GELENEKSEL ÜRETİM

Kapadokya bölgesi, özellikle Nevşehir ve Aksaray illerini kapsayan verimli topraklarıyla dikkat çekiyor. Bu topraklarda yetişen üzümler, volkanik yapısıyla lezzetini artırıyor. Kapadokya Geleneksel Bağcılığı ve Yerli Üzümlerini Koruma Yaşatma Derneği, bölgedeki yerli üzümleri korumak ve ekonomiye kazandırmak için önemli projeler geliştiriyor.

Dernek Başkanı Hacer Özkaya, Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki bağlardan hasat edilen üzümlerin, üye üreticiler aracılığıyla işlendiğini belirtti. "Yerli üzümleri korumak ve üreticileri desteklemek istiyoruz" diyen Özkaya, farklı üzüm çeşitlerinden pekmezler üretmeye başladıklarını vurguladı. Şu an 5 farklı pekmez çeşidiyle satışa hazır ürünler sunulmakta.

yeni-proje-40.jpg

ÜRÜNLER YURT DIŞINA GÖNDERİLİYOR

Kapadokya'nın kendine has ürünleri, yurtdışında ilgiyle karşılanıyor. Özellikle Almanya, Hollanda, Danimarka ve İtalya gibi ülkelerden gelen siparişlerle dernek, bu doğal ürünleri Avrupa sofralarına ulaştırıyor. Özkaya, "Güneşte bekleterek hazırladığımız kaynatılmadan yapılan pekmezlerimizle birlikte, sirke ve üzüm suyu gibi ürünlerimizi de ihraç ediyoruz" dedi.

Kapadokya'nın üzümlerinin sağladığı bu çeşitlilik, bölgenin geleneksel mutfağını zenginleştirirken, yerel ekonomiye de katkıda bulunuyor.

yeni-proje-41.jpg

DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI

Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, bölgenin toprak yapısının ve ikliminin bu lezzetin sırrı olduğunu belirtti. "Kapadokya'nın volkanik toprakları, mineral açısından zengin ve suyu çok iyi süzüyor. Bu, bağcılık için önemli bir mikroklima oluşturuyor" diye ekleyen Cabaroğlu, bu eşsiz toprakların yerli üzüm çeşitlerini koruma misyonunu vurguladı.

yeni-proje-42.jpg

CENNET MEYVESİ OLARAK BİLİNİYOR

Üzümler, Kapadokya'da "cennet meyvesi" olarak adlandırılıyor. Kış aylarında kütüklerini yakarak ısınan halk, yaprağından sarma yapıyor, yeşilken koruk yapıp pekmezini hazırlıyor. Bu çok yönlü kullanımı, üzüme olan ilgiyi artırırken, "33 çeşit gıda üretimi" ile bölgenin mutfak kültürüne de katkı sağlıyor. Cabaroğlu, "Üzüm her derde deva, Avrupa'da doğal ürünlere olan talep artarken, bizim de bu pazardan pay almamız gerekiyor" diyerek, sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN