Karı gören soluğu orada alıyordu! Ünlü kayak merkezi kapanıyor: İklim krizi dev şirketin kapısına kilidi vurdu

Karı gören soluğu orada alıyordu! Ünlü kayak merkezi kapanıyor: İklim krizi dev şirketin kapısına kilidi vurdu

Kış aylarında tatil yapmak isteyenler soluğu ünlü kayak merkezlerinde alıyor. Herkes tarafından bilinen ünlü kayak merkezi de krize yenik düştü. Bu kez ekonomik kriz değil iklim krizi ünlü kayak şirketini vurdu. Yaklaşık 200 kişinin tehdit altında olduğu belirtilirken durum diğer kayak merkezlerinde de olumsuz örnekleri beraberinde getiriyor. İşte tüm detaylar…

Kış denildiğinde herkesi aklına ilk olarak kayak tatili gelmektedir. Karın toprağa düşmesi ile birlikte soluğu kayak merkezlerinde alan birçok kişi bu yıl büyük bir hüsrana uğrayacak. Güneydoğu Fransa’nın Isère bölgesinde bulunan Alpe du Grand Serre kayak merkezi, kar yağışlarının azalması nedeniyle kapanma kararını duyurdu. Yerel konsey pistleri kış sporlarına bağımlılığı azaltacak yatırımları durdurmayı hedeflediğini belirtirken kayak merkezinin bu yıl yeniden açılmayacağının da bir göstergesi kabul edildi.

İKLİM KRİZİ KAYAK MERKEZİNİ VURDU

Alpe du Grand Serre, yüksek rakıma sahip Alpe d’Huez’e yakın bir konumda yer merkez son birkaç yıldır iklim krizi nedeniyle Avrupa'daki birkaç düşük rakımlı kayak merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fosil yakıtların kullanılması nedeniyle artan sıcaklık ve kısalan kışlar kayak merkezlerinin geleceğini de tehdit ediyor. 2050 adında bir plan geliştiren Alpe de Grande Serre kayak liftlerini değiştirmek ve Merkezi yaz kış sporlarına uygun hale getirmek için kolları sıvadı.

Avrupa'daki kayak merkezlerinin kapanmasının nedeni iklim değişikliği mi? | Euronews

YEREL EKONOMİYİ ETKİLİYOR

Isère bölgesinin milletvekili Marie-Noëlle Battistel, yaptığı açıklamada kayak merkezinin kapanmasının bölge için felakete işaret ettiğini belirtti. Yaklaşık 200 iş kaynağının buna bağımlı olduğunu ifade eden Battistel, önemli bir merkezi kapatmanın ulusal ölçekte bir felaket sinyali olduğunu vurguladı.

Cumartesi günü, Matheysine konseyinin 47 üyesi, kayak liftlerini işleten SATA Grubu ile olan sözleşmenin sona erdirilmesi yönünde oy kullandı. Sadece 12 üye, operasyonların devam etmesini destekledi. Bu durum, kayak merkezinin geleceğinin ne kadar belirsiz olduğunu gözler önüne seriyor.

Ünlü kayak merkezi kepenk kapatıyor

GELECEK KAYGISI YAŞANIYOR

2017'den bu yana bölgenin yıl boyu bir tatil beldesine dönüştürülmesi için yaklaşık 2.8 milyon euro yatırım yapıldığını belirten Konsolos başkanı Coraline Saurat, kış aylarında giderek güvensiz hale gelen projenin son yıllarda tamamlanmasının çok büyük bir risk oluşturduğunu aktardı. Projeyi 2 yıl daha bağımlı kalınmasının etkisinin büyük olduğunu söyleyen Saurat, “Devlet, kayak merkezinin geleceği veya geçiş süreci için bize somut bir destek vermiyor,” dedi. Ocak ayında gelen uyarı ile birlikte merkezi 7 milyon euro bütçe açığı ile karşı karşıya olduğu aktarıldı.

2023'te Fransa'daki En Popüler 11 Kayak Merkezi

KAYAK MERKEZLERİ BİR BİR KAPANIYOR

Alpe du Grand Serre’nin kapanma durumu kar yağışlarının azalması ile birlikte gündeme gelirken alplerin kayak merkezleri içinde kötü bir haber olarak görülüyor. pazar günü Fransa'nın Alpes-de-Haute-Provence bölgesindeki Grand Puy merkezi de kalıcı olarak kapatılırken geçtiğimiz yıl mont Blank yakınındaki ailevi kayak merkezi La Sumbuy’da kış sporlarının yalnızca birkaç haftaya düşürülmesi ile birlikte karlı bir yatırım haline gelmemeye başladı.

Météo France'dan kar uzmanı Carlo Carmagnola, “Fransız Alpleri’ndeki kayak merkezlerinin yüzde 40’ı artık açık kalmak için yapay kar kullanıyor. İtalya’da bu oran yüzde 90, Avusturya’da ise yüzde 80’e kadar çıkıyor,” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN