İzmir’de ekilip dünyaya satılıyor: Köylüler tonlarca topluyor

İzmir’de ekilip dünyaya satılıyor: Köylüler tonlarca topluyor

Türkiye, dünya genelinde kuru incir üretimi ve ihracatında lider konumunu sürdürüyor. 2023-2024 sezonunda kuru incir ihracatı, bir önceki sezona göre yüzde 12 artarak 292 milyon dolara ulaştı ve bu ürün, toplamda 107 ülkeye ihraç edildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, üreticiler, tüccarlar, üniversiteler, kamu ve ihracatçılar arasında kurulan iş birliğinin bu başarıda önemli rol oynadığını belirtti. Işık, kuru incirin aflatoksin ve okratoksin gibi zararlı maddelerden etkilenmemesi için üretimden raflara kadar uzanan bir sistem kurduklarını ifade etti. Avrupa Birliği’ndeki kontrol sıklığının artmaması için yıllardır üreticilere kerevet ve ilek torbası dağıttıklarını belirten Işık, 2023-2024 sezonunda ihracatçı firmaların ürün kontrolleri yapabilmesi için UV lambalar dağıttıklarını da ekledi.

2024-2025 sezonuna dair beklentilerini de paylaşan Işık, rekoltenin bir önceki sezona benzer olacağını ve kuru incir ihracatından 300 milyon dolarlık bir gelir hedeflediklerini açıkladı.

img-3570.jpeg

Uzak ülkelere yönelik stratejinin başarılı olduğunu belirten Işık, son 10 yılda Amerika kıtasına yapılan kuru incir ihracatının yüzde 17’den yüzde 28’e çıktığını, Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracatın ise yüzde 12’den yüzde 15’e yükseldiğini vurguladı. Bu başarıda TURQUALITY ve URGE projeleri ile fuarlar ve sektörel ticaret heyeti organizasyonlarının önemli katkıları olduğunu belirtti.

2023-2024 sezonunda ABD, 59 milyon 377 bin dolarlık ihracatla en büyük pazar oldu. ABD’ye ihracat, bir önceki sezona göre yüzde 38 artış gösterdi. Fransa 33 milyon dolarla ikinci, Almanya ise 32 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Kanada’ya 14,6 milyon dolarlık, İtalya’ya 13,6 milyon dolarlık ve Japonya’ya 13,2 milyon dolarlık kuru incir ihracatı gerçekleştirildi. Bu sezonda toplamda 107 ülkeye kuru incir ihraç edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN