FBI, kripto dolandırıcılarını kendi Token'i ile yakaladı! Piyasa manipülasyonu ortaya çıkarıldı

FBI, kripto dolandırıcılarını kendi Token'i ile yakaladı! Piyasa manipülasyonu ortaya çıkarıldı

FBI, kripto para dolandırıcılarını kendi token’ını kullanarak tespit etti. Token manipülasyonu yapan 18 kişi ve şirket, milyonlarca dolarlık yıkama ticaretiyle suçlanıyor. Operasyon, küresel çapta tutuklamalarla sonuçlandı.

ABD'de, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) kripto para piyasasındaki büyük bir dolandırıcılığı açığa çıkararak dikkat çeken bir operasyona imza attı. FBI, küçük yatırımcıları hedef alan ve milyonlarca dolarlık haksız kazanç sağlayan üç kripto para şirketine karşı benzersiz bir strateji izledi. Bu kapsamda, FBI kendi token’ı NexFundAI'yi yarattı ve manipülatif işlemleri içeriden gözlemleyerek büyük vurguncuların oyununu bozdu.

Hollywood filmlerini aratmayacak nitelikteki operasyonda, FBI tarafından oluşturulan NexFundAI token’ı, piyasa manipülasyonu yapan şirketlerin radarına girdi. FBI ajanları, bu token aracılığıyla sahte işlem hacmi ve fiyat artışı sağlayan dolandırıcıları ifşa etti. Sonuç olarak, Boston’daki ABD savcıları, aralarında Gotbit, ZM Quant, CLS Global ve MyTrade gibi firmaların bulunduğu 18 kişi ve kuruluşu piyasa manipülasyonu ve yıkama ticareti ile suçladı.

YIKAMA TİCARETİ VE MANİPÜLASYON

Savcılık iddianamesine göre, sanıklar kripto para piyasasında yapay fiyat şişirerek yatırımcıları dolandırmakla suçlanıyor. “Yıkama ticareti” olarak bilinen bu yöntemde, dolandırıcılar hem alıcı hem satıcı olarak aynı varlık üzerinden sahte işlemler gerçekleştiriyor. Bu tür işlemler, yatırımcılara varlığın hareketli olduğu izlenimini vererek alım talebini artırıyor ve manipülatörler şişirilen bu değerden kâr sağlıyor. ABD yasalarına göre yıkama ticareti, tüm borsalarda yasa dışı kabul ediliyor.

7,5 MİLYAR DOLARLIK PİYASA DEĞERİ ŞİŞİRİLDİ

Savcılığın iddialarına göre, sanıklar Saitama Token da dahil olmak üzere 60’tan fazla token’ın değerini yapay olarak şişirdi. Bu süreçte şişirilen token'ların piyasa değeri 7,5 milyar dolara kadar çıktı. FBI, token manipülasyonu yapan şirketlerin yatırımcıları yanıltmak için yanıltıcı taktikler ve sahte işlem hacimleri kullandığını belirtti.

OPERASYONUN ADI: TOKEN MİRRORS

FBI, bu kapsamlı operasyonu “Token Mirrors Operasyonu” olarak adlandırdı. Operasyonla ilgili açıklama yapan Boston FBI Sorumlusu Jodi Cohen, FBI’ın bu tür dolandırıcılık faaliyetlerini engellemek ve sorumluları adalete teslim etmek için kendi token'ını kurarak benzeri görülmemiş bir adım attığını belirtti. FBI’ın yürüttüğü bu operasyonda, dolandırıcılık amaçlı sahte işlemler gerçekleştiren ticaret botları da devre dışı bırakıldı. Operasyonda ayrıca 25 milyon dolardan fazla kripto para ele geçirildi.

GLOBAL ÇAPTA TUTUKLAMALAR

Operasyonun uluslararası boyutu da dikkat çekiyor. İngiltere, ABD ve Portekiz'de birçok kişi tutuklanırken, büyük şirketlerin CEO'ları da bu süreçte suçlanıyor. Gotbit CEO'su Aleksei Andriunin, Portekiz’de yakalanan isimlerden biri oldu. Aynı zamanda İngiltere'de tutuklanan Saitama Genel Müdürü Manpreet Kohli, pazartesi günü gözaltına alındı.

Savcılık, kripto para piyasasında manipülasyon ve dolandırıcılık yapan firmaların, yatırımcıları yanıltarak büyük kârlar elde ettiğini ve bu faaliyetin tüm dünyada ciddi zararlar verdiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN