İstanbul'da ev arayan çok ama çözüm yok! 600 bin daire boş duruyor

İstanbul'da ev arayan çok ama çözüm yok! 600 bin daire boş duruyor

İstanbul'da fahiş kira fiyatlarında yüzde 25 oranında bir düşüş yaşandığını belirten gayrimenkul uzmanları, fiyatların stabil kalmasını bekliyor. "Kiralar henüz belli bir seviyeye oturmadı. Şu anda İstanbul'da 10 bin liradan 300 bin liraya kadar kira bedelleri mevcut. Eğer kira artış sınırı kalkar ve tahmini 400-600 bin boş ev piyasaya girerse, rekabetçi bir piyasa oluşabilir" ifadelerini kullandılar.

İstanbul'da konut fiyatlarının hızlı yükselişi, barınma sorununu derinleştirirken, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve fahiş fiyatlar karşısında kiralık konutlara erişememe sorunu, fiyat artışlarını sınırlamaya başladı. Gayrimenkul uzmanları, İstanbul’da kira fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 oranında bir düşüş olduğunu ancak arz sıkıntısı ve yüksek talep nedeniyle fiyatlarda daha fazla düşüş beklenmediğini ifade ediyor.

İstanbul genelinde ortalama kira fiyatlarının 30 bin lira seviyesine oturduğu yönündeki iddiaları değerlendiren gayrimenkul uzmanları, şehirde kiraların bölgeye, binanın yaşına ve sunduğu sosyal imkanlara göre büyük farklılıklar gösterdiğini belirtiyor. İstanbul’da şu anda 10 bin liraya da kira bulunabileceğini, lüks sitelerde ise 300 bin liraya kadar kira bedellerinin olduğunu vurgulayan uzmanlar, kiraların ortalama 30 bin lira seviyesinde olduğunu söylemenin gerçekçi olmadığını belirtiyor.

'600 BİN DAİRE SİSTEME GİRSİN'

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre; uzmanlar, “İstanbul’da bölgesine, binanın yaşına, sosyal imkanlarına göre kiralar değişiklik gösteriyor, şu anda 10 bin liraya da 300 bin liraya da lüks sitelerde 15 bin dolara da kira var” değerlendirmesinde bulundu. Kiraya yüzde 25 zam tavanının kalkmasıyla 400 bin ile 600 bin olduğu tahmin edilen boş evlerin sisteme girmesinin piyasayı rahatlatacağını belirten uzmanlar, “Şu anda 1 evi olan da 16 dairesi olan da 2 Temmuz’u bekliyor, boş evler arza girerse rekabetçi piyasa olur” değerlendirmesinde bulundu.

FİYATLAR BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

İSTOÇ İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, İstanbul’da kira fiyatlarının bölge, binanın yaşı ve sosyal donatılara göre değişiklik gösterdiğini ifade ediyor. Bağcılar’da iki artı bir dairenin kirası 15 bin lira iken, Halkalı’da 35 bin, Etiler’de 50 bin, Kanlıca’da 70 bin ve Bebek’te manzaralı bir dairenin kirası 180 bin liraya kadar çıkabiliyor. Araç, mülk sahiplerinin şu anda yüzde 25 kira sınırının kalkmasını beklediğini ve bu durumun kiralık ev arzını artırabileceğini belirtiyor.

KİRALIK EVLERDE YOĞUN TALEP

Keller Williams Ekol Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, kiraların semtine ve dairenin özelliklerine göre değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. Acarlar’da kiralık 1+1 daireler 40-45 bin lira, Beykoz Konakları’nda 15 bin lira, Acarkent’te ise 12-15 bin dolar arasında kiralık daireler bulunuyor. Bağdat Caddesi’nde kiralar 55-70 bin lira arasında değişirken, eski kiracıların ödediği kira ile yeni kiracıların ödediği kira arasında büyük farklar olduğu gözlemleniyor.

MERKEZ VE ÇEPER BÖLGELERDE FARKLILIKLAR

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, İstanbul’un çeper bölgelerinde 2+1 dairelerin kira bedelinin 10-12 bin lira civarında olduğunu, merkeze yaklaştıkça bu rakamların arttığını ifade ediyor. Kartal’da 20-25 bin lira, Kadıköy’de ise 40-45 bin lira arasında değişen kira bedelleri, şehir merkezine doğru daha da yükseliyor. Akdoğan, kiralık konut arzının çözülmemesi halinde fiyat artışlarının devam edeceğini, ancak boş tutulan evlerin piyasaya girmesiyle daha rekabetçi bir piyasanın oluşabileceğini belirtiyor.

İstanbul Emlak Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul’da kira fiyatlarının geniş bir bantta değişiklik gösterdiğini belirtiyor. Arnavutköy, Avcılar, Gaziosmanpaşa gibi bölgelerde kiralar 10 bin lira seviyelerindeyken, Beşiktaş’ta 2+1 kombili bir evin kirası 20-30 bin lira arasında değişiyor. Aşa, geçen yıla göre kiralık konut arzında artış olduğunu, fiyatlarda yüz yüze pazarlıkların yaygınlaştığını ve yüzde 25-30 oranında bir fiyat gerilemesi gözlemlendiğini ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN