Fitch Ratings, Türk bankalarını değerlendirdiği raporda, bankaların marj baskısı altında olduğunu ve varlık kalitesinde ılımlı bir bozulma yaşandığını belirtti.
Fitch Ratings'in yayımladığı son "Türk Bankaları Veri İzleme Raporu," 2024 yılının ilk çeyreğinde Türk bankalarının faaliyet ortamının, makroekonomik ve finansal istikrar risklerinin azalması ve artan yatırımcı güveni sayesinde iyileşmeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Ancak, sektördeki bu olumlu gelişmelere rağmen bazı zorluklar da dikkat çekiyor.
KÂRLILIK ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTIYOR
Raporda, parasal sıkılaştırma, kredi büyüme sınırlamaları ve yüksek Türk Lirası (TL) fonlama maliyetlerinin bankaların kârlılığı üzerinde baskı oluşturduğu belirtiliyor. Özellikle bireysel borçluların daha zayıf geri ödeme performansı, bankaların kârlılığını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Fitch, bankaların karşılık ayırma ve kârlılık tamponlarının parasal sıkılaştırmanın etkisini atlatmak için yeterli kalacağını öngörüyor.
'BANKALAR MARJ BASKISI ALTINDA'
Fitch, rapor kapsamındaki Türk bankalarının faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlıklar (RVA) oranının 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,4'e düştüğünü, 2023'ün dördüncü çeyreğinde ise bu oranın yüzde 4,6 olduğunu belirtiyor. Raporda, yüksek faiz ortamının artan swap maliyetleri ve yasal kredi büyüme sınırlamaları nedeniyle bankaların marj baskısı altında olduğu vurgulanıyor. Varlıkların daha yavaş yeniden fiyatlandırılması da bu baskıyı artıran unsurlar arasında gösteriliyor.
VARLIK KALİTESİNDE BOZULMA
Kredi değer düşüklüğü giderlerinin, esas olarak teminatsız perakende segmentindeki varlık kalitesindeki bozulmayı yansıttığı belirtiliyor. 2023 dördüncü çeyrekte yüzde 31 olan bu oran, 2024 yılının ilk çeyreğinde değer düşüklüğü öncesi kârın ortalama yüzde 41'ine yükselmiş durumda. Bu durum, bireysel kredilerdeki geri ödeme güçlüklerinin artmasına işaret ediyor.
SERMAYE RASYOLARINDA DÜŞÜŞ
Raporda ayrıca, kapsama alınan bankaların çekirdek sermaye rasyosunun 2024 birinci çeyrekte yüzde 12,8'e gerilediği ifade ediliyor. 2023 dördüncü çeyrekte yüzde 14,7 olan bu orandaki düşüşte, sıkılaştırılan tolerans, artan faaliyet risk ağırlıklı varlıkları (RWA) ve bazı bankaların temettü ödemeleri etkili oldu.
GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER
Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün mevcut zorluklara rağmen, karşılık ayırma ve kârlılık tamponlarının parasal sıkılaştırmanın etkilerini hafifletebileceğini belirtirken, bankaların marj baskısı altında kalmaya devam edeceğini öngörüyor. Özellikle bireysel borçluların geri ödeme performansındaki zayıflığın ve kredi büyüme sınırlamalarının, bankaların kârlılığını etkilemeye devam edeceği tahmin ediliyor.