Bakanlıktan 'kaşar peyniri' için yeni uygulama

Bakanlıktan 'kaşar peyniri' için yeni uygulama

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satışının önüne geçmek için yeni uygulama başlattı. Fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemlerini uygulanacak. Laboratuvar analizlerinin 30 Eylül'den itibaren yapılmaya başlanması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satışının engellenmesi ve tüketici menfaatlerinin korunması için fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemlerini uygulamaya alacak.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre, kaşar peynirinde gıda katkı maddeleri olarak eritme tuzlarından fosfat ve sitratın belirlenen limitler dışında kullanılmaması gerekiyor. Bakanlık durumun önüne geçmek için yeni analiz yöntemleri geliştirdi.

Kaşar peynirinde eritme tuzu kullanımının tespiti amacıyla bu analizler yapılacak.

EYLÜL SONUNDAN İTİBAREN DEVREDE

Kaşar peynirlerinde fosfat ve sitrat tuzlarının tespitinde karar ölçütü olarak fosfor/azot oranı 0,15, sitrat tuzları tespiti için karar ölçütü olarak kuru maddede sitrik asit oranı yüzde 0,45 olarak kullanılacak.

analizleri yapmaları için talimatlandırılan ilgili laboratuvarların validasyon/verifikasyon çalışmaları eylül sonuna kadar tamamlanacak. İlgili laboratuvarlarda analizlerin 30 Eylül'den itibaren yapılmaya başlanması hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN