Arabası olanın masrafı bitmiyor! Bakım ücretlerine yüzde 70 zam: Araba pahalanınca talep arttı

Arabası olanın masrafı bitmiyor! Bakım ücretlerine yüzde 70 zam: Araba pahalanınca talep arttı

Arabası olanın masrafı bitmiyor. Artan akaryakıt fiyatları milyonlarca araç sahibini canından bezdirirken şimdi de bakım ücretlerine yüzde 70 zam gündem oldu…

Otomobil bakım maliyetleri, araç sahiplerinin en çok endişelendiği konulardan biri haline geldi. 2024 Temmuz itibarıyla, araç bakım ücretlerinde ortalama yüzde 60-70 oranında artış yaşandı. Özellikle orta segmentte bir otomobilin ilk bakımı ve kapsamlı bakımları oldukça yüksek fiyatlarla karşımıza çıkıyor.

ARAÇ BAKIM FİYATLARINDA ÇARPICI ARTIŞ

Son bir yılda araç bakım fiyatlarında gözlemlenen artış, araç sahiplerini ciddi şekilde etkiliyor. Güncel verilere göre, orta segment bir otomobilin 20.000 kilometredeki ilk bakımı yaklaşık 5.000 TL'yi bulurken, 120.000 kilometredeki kapsamlı bakım ise 11.000 TL'yi aşıyor. Bu artış, araç bakımında en önemli kalemlerin başında gelen motor yağı, filtreler ve kayış setleri için de geçerli.

arac-bakim-ucretlerine-zam-3.jpg

Bugün bir motor yağının ortalama fiyatı 1.500 TL'yi geçerken, yağ filtresi 230 TL, hava filtresi 425 TL ve yakıt filtresi 652 TL seviyelerinde. İlk bakımlar sırasında değiştirilmeyen ancak 120.000 kilometredeki bakımda yer alan eksantirik kayış setinin fiyatı ise 3.156 TL'ye ulaşıyor. İşçilik ücretleri de ortalama 1.600 TL civarında.

YÜKSEK MALİYETLER VE ARTAN FİYATLAR

Hürriyet’e konuşan Garantili Oto Servis Marka Başkanı Turan Gürses, araç bakım maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte satış sonrası hizmetlerde ciddi bir talep artışı yaşandığını belirtti. “Araç sahipleri, araçlarının değerini korumak adına bakım, onarım, lastik ve muayene gibi hizmetlerde artan talep gösteriyor. Yedek parça ve işçilik fiyatlarının yükselmesi, araç sahiplerini daha ekonomik çözümler aramaya yöneltiyor,” dedi.

Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem ise, bakım fiyatlarının yükselmesine rağmen araç sahiplerinin bakım aralıklarını uzatmadığını veya ertelemediğini vurguladı. “Ancak kaporta ve boya işlemlerini maliyetlerin yüksekliğinden dolayı ertelediklerini görüyoruz. Geçen seneye göre bakım fiyatlarında ortalama yüzde 60-70 oranında artış yaşandı,” şeklinde konuştu.

arac-bakim-ucretlerine-zam-2.jpg

ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇLARIN AVANTAJLARI

Elektrikli ve hibrit araçlar, bakım maliyetleri açısından daha avantajlı olarak öne çıkıyor. Örneğin, hibrit bir Toyota Corolla’nın 120.000 kilometre bakımı 4.300 TL civarında iken, dizel bir otomobilin 120.000 kilometre bakımı 12.000 TL’yi bulabiliyor. Elektrikli araçlar, bakım maliyetleri açısından en uygun seçenekler arasında yer alıyor.

Elektrikli otomobillerin bakım periyodu ortalama 2 yıl veya 40.000 kilometre olarak belirlenirken, içten yanmalı motorlara sahip C-SUV araçların bakım aralığı ise 1 yıl veya 15-20 bin kilometre olabiliyor. Elektrikli araçların bakımında yalnızca polen filtresi ve fren hidrolik sıvısı değiştiriliyor. Bu işlemlerin maliyeti 3.000-5.000 TL civarında kalıyor.

arac-bakim-ucretlerine-zam-1.jpg

KALEM KALEM BAKIM FİYATLARI

  • Motor Yağı: 1.526 TL
  • Karter Contası: 134 TL
  • Yağ Filtresi: 229 TL
  • Hava Filtresi: 425 TL
  • Polen Filtresi: 430 TL
  • Yakıt Filtresi: 652 TL
  • Aksesuar Kayışı: 417 TL
  • Eksantirik Kayış Seti: 3.156 TL
  • İşçilik Ücreti: Ortalama 1.637 TL

Toplam Bakım Maliyeti: 8.606 TL

Araç bakım maliyetlerindeki bu artış, araç sahiplerinin bütçelerini etkileyen önemli bir faktör olmaya devam ediyor. Bu nedenle, araç sahiplerinin bakım süreçlerini düzenli olarak takip etmeleri ve gerekli önlemleri almaları büyük önem taşıyor.

Not: Logosuz orijinal diye tabir edilen orta kalitedeki ürünlerin fiyatlarıdır. Eksantirik kayış seti genellikle 120.000 km gibi kapsamlı bakımlarında değiştirilir.)

İşte en çok satılan araçlardaki bakım maliyetleri:

ekran-goruntusu-2024-07-29-094344.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN