Türk oyun geliştiricisi Dora Özsoy Karar.com'a konuştu. Yerli oyun sektöründe durum ne? Video oyunları milli güvenlik sorunu mu?

Türk oyun geliştiricisi Dora Özsoy Karar.com'a konuştu. Yerli oyun sektöründe durum ne? Video oyunları milli güvenlik sorunu mu?

Rogue Duck Interactive kurucusu Dora Özsoy, video oyunlar hakkında Karar.com'a konuştu. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman'ın dijital oyunlar için milli güvenlik sorunu söylemi ne kadar haklı? Ebeveynler çocuklarını bu içeriklerden nasıl korumalı? Türkiye'de video oyun sektörü ne durumda? Bu soruların yanı sıra video oyun geliştirmek isteyen gençlere Özsoy, birbirinden değerli tavsiyelerde bulundu.

TUNACAN ATALAY

Rogue Duck Interactive'in kurucusu Dora "Stratera" Özsoy, Karar.com’a video oyun sektörü üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki yerli oyun sektörünün mevcut durumu ve bu alandaki gelişmeler hakkında Özsoy'un görüşleri dikkat çekti. Ayrıca, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman'ın dijital oyunların milli güvenlik açısından oluşturabileceği riskler konusundaki endişeleri ne kadar yerinde? Aileler, çocuklarını bu tür içeriklerden nasıl koruyabilir? Dora Özsoy, Türkiye'deki video oyun sektörüyle ilgili önemli analizler yaparak, oyun geliştirmeyi hedefleyen gençlere yönelik kritik tavsiyeler sundu.

KARAR.COM SORDU, ROGUE DUCK KURUCUSU DORA ÖZSOY YANITLADI

dora-ozsoy-1.webp

1- Dora Özsoy, öncelikle kendinizden bahseder misiniz? Oyun dünyasında ne gibi çalışmalarınız bulunuyor? Geliştiriciliğini yapmış olduğunuz oyunlardan bahseder misiniz?

Çocukluğundan beri oyunlara ilgili, 30 yaşında bir yazılım mühendisiyim. Birkaç yıl önce kurduğum Stratera Games'te bir çok türde oyun denedikten sonra, bu firmayı kapatıp, işleri büyütüp, strateji ve taktik türünde bilgisayar oyunları odaklı bir firma olan Rogue Duck Interactive'i kurdum. Günümüzde dünya çapından geliştiriciler ile, hızlı ve anlaşılabilir strateji oyunları üretiyor ve yayınlıyoruz.

"TÜRKİYE'DEN ÇIKAN OYUNLARA DESTEK GÖSTERİLMİYOR"

2- Dünya çapında dijital oyun sektörünü düşünürsek Türkiye bunun neresinde? Yerli oyun geliştiricileri yeterince destek görüyor mu?

Son birkaç yılda özellikle bilgisayar oyunları anlamında Türkiye'de harika bir atılım var. Genç ve hevesli yetenek havuzumuz var. Birkaç ayda bir milyon dolarlık işler çıkartıyoruz. En büyük iki sorunumuz know-how eksiği (yetenekli ekiplerin başında, tecrübeli kişiler yok) ve yerel medya destek eksiği. Oyun medyası dahil, Türkiye'den çıkan oyunlara pek destek gösterilmiyor, ilgi ve platform sağlanmıyor.

NEODUEL: BACKPACK MONSTER YAKINDA ÇIKIŞ YAPACAK

dora-ozsoy-neoduel-backpack-monster.jpg
Yakın zamanda çıkış yapması planlanan NeoDuel: Backpack Monsters

3- Rogue Duck Interactive'in kurucusu olarak son projeleriniz neler?

Bugün Brezilya ve Meksika'dan birer oyunla anlaşmaya vardık, ben bu maili yazarken Hollanda'da bir stüdyo ile görüşüyoruz Strateji oyunu kütüphanemize uyan dünya çapında projeleri Rogue Duck adı altında toplamak, onları 'know-how'ımızla bir üst seviyeye taşımak ve reklam bilgi ve kapasitemizi kullanıp oyunculara ulaştırmak hedefindeyiz. Tüm bunlar olurken kendi stüdyomuzda, içeride üretmekte olduğumuz birkaç oyun mevcut. Bunlardan en yakında çıkacak olanı, rekabetçi ve çok oyunculu bir taktik oyunu olan NeoDuel: Backpack Monsters.

YASAKLAR OYUN GELİŞTİRMEYİ ZORLAŞTIRIYOR

dora-ozsoy-2.png

4- Bir dijital oyunda zararlı unsur veya unsurlar bulunuyorsa yasaklamak doğru mudur? Nasıl bir adım atılmalı?

Dünya çapında oyunlara bunun için yaş lisansı veren kuruluşlar var. ESRB (Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu) bunların en büyüğü. Bazı ülkeler ise (örneğin Almanya ve Brezilya) kendi yerel puanlamalarını da uyguluyor. Ben şahsen yerel uygulamalara karşıyım, zira oyunlar çok uluslu ve birleştirici projeler, her ülkenin kendi regülasyonu olması ciddi bir bürokratik yük olma yolunda ilerleyecektir, oyun geliştirmeyi zorlaştıracak, oyuncular için ulaşılabilirliği azaltacaktır.

Bu noktada en doğru uygulama, ülkelerin mutabık olduğu evrensel bir guideline (kılavuz) olması ve buna göre yaş sınırlarının konması, ebeveyn ve platformların bu yaş sınırlamarına dikkat etmesi diye düşünüyorum. Ağır şiddet içeren bir oyunun 18+, hafif şiddet içeren bi oyunun 13+ olması gibi. Filmlerle aynı mantık. Konu çocuğun tükettiği herhangi bir içerik ve medya olduğunda bir numaralı faktör bence sorumlu ebeveyn oluyor.

VİDEO OYUNLARI MİLLİ GÜVENLİK SORUNU MU?

video-oyun.webp

5- TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman'ın oyunların milli güvenlik sorununa dönüştüğünü ifade etmesi hakkında düşünceniz nedir?

Günümüzde oyunların eğitimde yaygın şekilde kullanıldığını görüyoruz. Çocuk yaşta oyun programlama kurslarıyla çocukların yazılımla tanıştırıldığını görüyoruz. Sosyal beceriler, koordinasyon becerileri kazandıklarını görüyoruz. "Filmler milli güvenlik sorunudur" dersem ne kadar komik bi cümle olursa, bu cümle de eşit derece komik ve çağımıza uyumsuz bir cümledir. Elbette çocuğa uygun olmayan film vardır, buna +18 ibaresi koymak kuruluşların, filmin ulaşımına engel olmak ise ebeveynin sorumluluğudur.

SADECE OYUN ÖZELİNDE DEĞİL, TÜM HOBİLERİN FAZLASI ZARAR

6- Bir ebeveyn, çocuğunun dijital oyunlarda çok sık vakit geçirmesiyle ilgili nasıl bir adım atmalı?

Ben de küçükken çok vakit geçirdim oyunlarla ve şimdi ekmek kapım oldu. Bir çocuk futbolu da çok oynayabilir, sokakta da çok durabilir. İşin hangi noktada hobiden çıkıp saplantıya dönüştüğünü, sağlıklıdan çıkıp bağımlılığa dönüştüğünü kestirmek ve gözlemlemek önemli. Göz, zihin ve beden sağlığı açısından çocuğun belli aralıklarla dinlendiğinden, başka hobilere teşvik edildiğinden, sosyalleştiğinden vs. emin olmak önemli.

Her şeyin fazlası zarar, sadece oyun özelinde değil; tüm hobiler konusunda çocukların hobileriyle sağlıklı bir ilişki içinde olması yine ebeveynde bitiyor.

OYUN GELİŞTİRMEK İSTEYEN GENÇLERE DORA ÖZSOY'DAN TAVSİYELER

dora-ozsoy-cardboard-town.jpg
2023 yılında Rogue Duck Interactive tarafından yayınlanan Cardboard Towns​​​​​​

7- Son olarak, oyun alanında hevesli ve "ben de bu sektörde yer almak, oyun geliştirmek istiyorum" diyen gençlere tavsiyeniz nedir? Oyun geliştirme serüvenine nereden başlamalılar?

Günümüzde oyun geliştirme konusunda internetteki kaynak artık sonsuz. Bu kaynakların çoğunluğundan yararlanabilmek için İngilizce bilmek çok önemli. Ardından görsel tasarım, yazılım, oyun tasarımı, sistemler vb. bi çok alana dallanmak mümkün. Bu noktada araştırmaları yapıp, neyi sevdiğini bulup, internetteki kaynaklardan kendini geliştirip üretime geçmek ve portfolyo doldurmak en optimal yol diyebilirim.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN