Rusya-Ukrayna savaşında 43. gün! Rus ordusu taktik değiştirdi

Rusya-Ukrayna savaşında 43. gün! Rus ordusu taktik değiştirdi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 43.güne girildi. Ukrayna lideri Zelenskiy, Buça kentindeki olaydan sonra Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri bölgelerde işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını duyurdu. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı işgal girişimi, 43. gününde devam ediyor.

Savaşın 43. gününde ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekildiğini açıkladı.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Buça kentinde yaşanan olaydan sonra Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri bölgelerde işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını açıklayarak "Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi. Öldürülen Ukraynalıları işgal altındaki bölgelerin sokaklarından ve bodrumlarından temizlemeye çalıştığı bilgisine sahibiz. Ama sorumluluktan kaçamazlar. Zaten binlerce vatandaşın kayıp olduğunu biliyoruz." dedi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

7 Nisan 2022 Perşembe

15.56- Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna Savaşı'nda, Ukrayna'da en az 1611 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 227 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 319 bin 494 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

14-36- Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Halihazırdaki uluslararası güvenlik sistemi işe yaramıyor. Bunu Suriye'de ve Gürcistan'da gördük, şimdi de Ukrayna'da görüyoruz. Uluslararası toplum, sadece insanların nasıl öldüğünü izliyor ve gerekli cevabı veremiyor." dedi.

14.19- Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, "Ukrayna yeni bir müzakere taslağı gönderdi ama bu, İstanbul'da sunulan taslakla farklı" açıklamasında bulunarak görüşmelerin Rusya'nın kendi metni üzerinde devam edeceğini bildirdi.

12.18- Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Mariupol'de 100 binin üzerinde Yunan asıllı Ukraynalı bulunduğunu kaydeden Dendias, "Yunanistan, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesinden Mariupol'de işlenen savaş suçlarının incelenmesini isteyecek." dedi.

Dendias, Odessa'nın korunması amacıyla Ukrayna'ya yardım edilmesi için NATO ittifakındaki meslektaşlarından destek isteyeceğini vurgulayarak, bunun Ukrayna'ya şehri koruyacak gerekli "araçların" verilmesiyle sağlanabileceğini belirtti.

11.06- Alman Der Spiegel dergisi, Rus askerlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesindeki Buça kentinde sivillere yönelik vahşeti telsiz mesajlarında birbirleriyle konuştuklarını yazdı.

11.06- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle 4 yakıt üssünü vurduklarını bildirdi.

11.05- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-7 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 900 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 135 helikopter, 698 tank, 1891 zırhlı araç, 332 top, 108 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri, 1358 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 111 insansız hava aracını da kaybetti.​​​

11.03- Avusturya, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, dört Rus diplomatın Viyana Sözleşmesi'yle bağdaşmayan tutum sergiledikleri bildirildi. Açıklamada, söz konusu kişilerin istihbarat faaliyetinde bulunduğu belirtilerek ülkeyi terk etmelerinin istendiği ifade edildi.

Ukrayna’nın Buça kentindeki sivil ölümleri nedeniyle son bir haftada 180’in üzerinde Rus diplomat Avrupa’dan sınır dışı edilirken, bu kararla daimi tarafsızlık statüsüne sahip Avusturya da diplomatları sınır dışı eden ülkeler arasına katıldı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat’tan bu yana 15'e yakın Avrupa ülkesi 330’un üzerinde Rus diplomatı sınır dışı etti.

07.39- Japon hükûmeti, Ukrayna'da sivillerin öldürülmesini "şiddetle" kınayarak "savaş suçları" nedeniyle Rusya'nın cezalandırılması talebinde bulundu.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu düzenlediği basın toplantısında "Rus askerlerinin Ukrayna'da sivilleri öldürdüğü" haberlerinin hükûmeti "şoka uğrattığını" ve bu eylemleri şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Masum sivillerin öldürülmesini "uluslararası insani hukukun ciddi şekilde çiğnenmesi" şeklinde yorumlayan Matsuno, "gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Rusya'nın savaş suçlarının cezalandırılması" gerektiğini kaydetti

Japonya'nın G7 ülkeleriyle iş birliği ve uluslararası toplumla dayanışma halinde hareket ettiğini belirten Matsuno, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin (BMGK) hamlelerini ise "endişeyle" izlediklerini ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in BMGK'ye hitabında dikkati çektiği "Güvenlik Konseyinin reform edilmesi taleplerine" yönelik Matsuno ülkesinin, reform faaliyetlerine destek vereceğini duyurdu.

04.56- Pentagon: Rus güçlerin Kiev ve Çernihiv'den çekilmesi tamamlandı

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekildiğini açıkladı.

Pentagon'dan bir yetkili "Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya'da yeniden toplanmak üzere çekildiler" dedi.

Pentagon sözcüsü John Kirby ise Rus lider Putin'in "stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini" belirtti; "Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov'u da ele geçiremedi" diye konuştu.

Rusya birkaç gün önce, güçlerini doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştıracağını duyurmuştu.

Başka bir üst düzey Pentagon yetkilisi ise Rus güçlerin ileride Kiev'e geri dönüp dönmeyeceği bilmenin mümkün olmadığını söyledi. 'Savaş Çalışmaları' adlı düşünce kuruluşu ise geri çekilen Rus güçlerin savaş kabiliyetini kazanmak için zamana ihtiyacı olduğu görüşünü savundu. Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği 130 taburun 80'den fazlasının hâlâ ülkede olduğu düşünülüyor.

Amerikan haber ajanslarına konuşan bir diğer savunma yetkilisi ise geri çekilen Rus askeri sayısının yaklaşık 24 bin olduğunu kaydetti.

02.30- Zelenski: "Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Buça kentindeki olaydan sonra Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri bölgelerde işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını açıkladı.

Zelenskiy, paylaştığı video mesajında, Buça’da gördüklerinden sonra dünyanın modern Rus devletine yönelik tutumunun değiştiğini kaydetti.

Söz konusu olaydan sonra Rus askerlerin işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını vurgulayan Zelenskiy, "Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi. Öldürülen Ukraynalıları işgal altındaki bölgelerin sokaklarından ve bodrumlarından temizlemeye çalıştığı bilgisine sahibiz. Ama sorumluluktan kaçamazlar. Zaten binlerce vatandaşın kayıp olduğunu biliyoruz." dedi.

Ukrayna lideri, objektif bir soruşturma, görgü tanıkları ve uydu gözetimi sayesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki savaş suçlarını ortaya çıkaracaklarını ve hakikat arayışını sürdüreceklerini kaydetti.

Bugün Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketini açıkladığını ve söz konusu yaptırımların ne kadar etkili görünmesine rağmen yeterli olmadığının altını çizen Zelenskiy, "Rus bankacılık sisteminin uluslararası finanstan tamamen engellenmesi konusunda ısrar etmeye devam edeceğiz. Ayrıca demokratik dünyanın şu veya bu biçimde Rus petrolünü reddetmesini de sağlayacağız. Rusya’ya karşı acı verici bir yaptırım paketi ile gerçekten ihtiyacımız olan silah tedariki. Yoksa Rusya bunu Donbas’ta yeni bir kanlı dalga başlatma izni olarak görecektir." dedi.

Bunun yanı sıra Zelenskiy, güvenli bölgelerde ekonomik faaliyetleri yeniden canlandırma kararı aldıklarını duyurarak şunları söyledi:

"Düşmanla sahada doğrudan çatışma tehdidinin olmadığı bölgelerdeki tüm topluluk liderlerini, ekonomik süreçleri yeniden başlatmak için insanların geri dönüp çalışmalarına gerekli olan her şeyi yapmaya çağırıyorum. Savaşacağız ve geri çekilmeyeceğiz. Rusya ciddi anlamda barışı aramaya başlayana kadar kendimizi savunmak için tüm seçenekleri değerlendireceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN