Yunanistan'ı kırıp geçiren salgın alarmı! Türkiye önlem almaya başladı: Besiciler için çok büyük tehdit

Yunanistan'ı kırıp geçiren salgın alarmı! Türkiye önlem almaya başladı: Besiciler için çok büyük tehdit

Yunanistan'da salgın alarmı! Komşuda kırıp geçiren virüs sonrası Türkiye de önlem almaya başladı! Besiciler için çok büyük tehlike...

Yunanistan Gıda Bakanlığı, küçükbaş hayvan vebası olarak bilinen Peste des Petits Ruminants (PPR) hastalığının yayılmasını engellemek amacıyla ülke genelinde kapsamlı güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini açıkladı. Bakanlık, bölgesel yetkililerle iş birliği içinde yürütülen epidemiolojik çalışmalarla salgının kaynağını belirlemeye çalışıyor.

KOYUN VE KEÇİ VEBASI (PPR) NEDİR?

Nationwide ban on livestock movement after PPR outbreaks | eKathimerini.com

Koyun ve Keçi Vebası (PPR), küçükbaş hayvancılığı tehdit eden, hızla yayılan ve yüksek ölüm oranlarına neden olan bir viral hastalıktır. PPR, özellikle Afrika, Asya ve Orta Doğu’da yaygın olarak görülür ve küçükbaş hayvanların bağışıklık sistemini zayıflatarak solunum ve sindirim sistemlerinde ciddi hasarlara yol açar. Bu hastalık, sığır vebası ile aynı familyadan gelen bir virüs tarafından oluşturulmaktadır. Her yaştan hayvan PPR’ye yakalanabilir.

PPR’NİN CİDDİYETİ VE EKONOMİK ETKİLERİ

PPR, küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan topluluklar için büyük bir ekonomik tehdittir. Hastalığın yayılması, sürülerde önemli kayıplara ve çiftçilerin ciddi gelir kayıplarına yol açar. Bu durum, özellikle kırsal bölgelerde hayvancılıkla geçinen ailelerin yaşamlarını olumsuz etkiler ve gıda güvenliğini riske atar.

Greece Announces Nationwide Restrictions to Combat 'Goat Plague' Outbreak | Morning Ag Clips

PPR’NİN BELİRTİLERİ NELER?

PPR hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, burun ve göz akıntısı, ağızda yaralar, öksürük ve ishal yer alır. Hastalık, enfekte hayvanlarla doğrudan temas, kontamine materyallerin kullanımı ve kirli su ve yiyecekler yoluyla hızla yayılabilir. Özellikle kalabalık sürülerde ve hijyenik olmayan koşullarda hastalığın yayılması kolaylaşır.

PPR’YE KARŞI EN ETKİLİ YÖNTEM AŞILAMA

Authorities in Greece tackling sheep and goat disease outbreak - Agriland.ie

PPR’ye karşı en etkili önlem düzenli aşılamadır. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), PPR’nin eradikasyonu için küresel bir kampanya yürütmektedir. Bu kampanya kapsamında, ülkeler arası iş birliği ve düzenli aşılamalarla hastalığın kontrol altına alınması hedeflenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN