Mansur Yavaş: SGK'nın alacaklarının yüzde 90'ı yandaş şirketlerden, niye icraya vermiyorsunuz?

Mansur Yavaş: SGK'nın alacaklarının yüzde 90'ı yandaş şirketlerden, niye icraya vermiyorsunuz?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyeleri hedef alarak SGK borçlarıyla ilgili yaptığı açıklamalara karşı çıkarak, SGK'nın gelirlerinin sadece yüzde dördünün belediyelere borçlu olduğunu ve asıl sorunun yandaş şirketlerden ve diğer borçlulardan kaynaklandığını belirtti. Yavaş, SGK'nın alacaklarının yüzde 90'ının yandaş şirketlerden olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyeleri hedef alarak SGK borçlarının temin edileceğine ilişkin açıklamasının ardından başlayan tartışmalara dair basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yavaş, belediyeyi devraldıklarında borç yükü ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, "Son günlerde yapılan bu açıklamalardaki amacın tamamen halkın umudu haline gelen CHP'li belediyeleri itibarsızlaştırmak" dedi.

'BORÇ YÜKÜ İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK'

Belediyeyi devraldıklarında borç yükü ile karşı karşıya kaldıklarını aktaran Mansur Yavaş, "Biz göreve gelmeden iki, üç yıl önce çekilmiş, bir kuruş ödenmeden, seçimi kaybedeceklerini tahmin edip yeni yönetimin sırtına sarılmış, çok yüksek faizli borçlar vardı. Önceki yönetimlerin borç yüküyle karşı karşıya kaldık. Kredi çekmek istedik Meclis'te izin vermediler" diye konuştu.

'AMAÇ, HALKIN UMUDU HALİNE GELEN CHP'Lİ BELEDİYELERİ İTİBARSIZLAŞTIRMAK'

Mansur Yavaş, "Son günlerde yapılan bu açıklamalardaki amacın tamamen halkın umudu haline gelen CHP'li belediyeleri itibarsızlaştırmak ve suni gündem olduğunu düşünüyorum" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına tepki gösteren Yavaş, "Sayın Bakan, müflis tüccar gibisiniz! Eski defterleri karıştırıyorsunuz. Yönetemiyorsunuz, suçu başka yerlere atıyorsunuz. Unutmayın ki bu sorun sadece CHP'li belediye başkanlarının değil, ülkedeki tüm belediyelerin sorunudur" ifadelerini kullandı.

'NEDEN HERKESİN BORCUNU AÇIKLAMADI?'

Mansur Yavaş, şöyle devam etti: "31 Mart'ta iktidarın aldığı ağır yenilgi ortadaki anket sonuçları ve ekonomide önleyemedikleri kötüye gidiş nedeniyle özellikle gündem değiştirerek belediyeleri hedef göstermeye başladılar. Özellikle sadece CHP'li belediyeleri... Sadece borçları olan ilk 5 belediyeyi açıklamışlar. Neden ilk 20, neden ilk 50 ya da tamamı değil" dedi.

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun tüm gelirinin, belediyelerin bütün borcu sadece yüzde dört olduğunu belirten Yavaş konuşmasının şöyle sürdürdü:

'SGK'NIN ALACAKLARININ YÜZDE 90'I KİMDEN?'

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun tüm gelirinin, belediyelerin bütün borcu sadece yüzde dörttür. Yani kalkıp, tüm gelirlerinin yüzde dördünü, Türkiye'deki bütün belediyeler nedeniyle emekliye maaş ücret edemiyoruz, zam yapamıyoruz, tamamen yalandır arkadaşlar. Beceriksiz tesislerini 31 Mart sonunda ortaya çıkan bu tablo nedeniyle intikam almak için algı yönetimi yapmak zorundalar. Yani sadece gelirlerinin yüzde dördü değil, bir geri gelin.

Bu arada da aynı yıl SGK'nın 362 milyon lira, milyar lira alacağı var. Kimden bu alacaklar? Yandaş şirketlerden, parasını alamadıkları şirketlerden. Bunları niye açıklamıyorsunuz? Yani sadece hesap ettiğiniz zaman alacağınız yüz birimin yüzde onu belediyelerden. Peki yüzde doksanı kimden? Hani emekliye zam yapmıyorsunuz ya. Bu yüzde doksan kimler? Yüzde doksanı alacağınız kimlerde? Niye almıyorsunuz? Niye icra vermiyorsunuz? Bunu sormak lazım.

ERDOĞAN'IN BAŞLATTIĞI TARTIŞMADA NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef aldığı açıklamasında, "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin. Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok" ifadelerini kullanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN