Belediye borçlarının tahsilat süreci iki aşamalı yürütülecek: Haciz ve arsa seçeneği

Belediye borçlarının tahsilat süreci iki aşamalı yürütülecek: Haciz ve arsa seçeneği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye borçlarının kaynağında tahsil edileceği açıklaması tartışmalara yol açtı; belediyeler borçlarını ödeyemezse haciz işlemi uygulanacak, isteyen belediye ise borcunu arsa ile kapatabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye borçlarına ilişkin “kaynağında tahsil edilecek” açıklaması büyük tartışmalara yol açtı. Muhalefet, bu hamleyi “belediyeleri zor durumda bırakmak için atılmış bir adım” olarak değerlendirdi. Detaylara göre, belediyeler toplam 96 milyar TL borcu ödemezse haciz işlemi başlatılacak. İsteyen belediyeler ise borcunu arazi olarak kapatabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e emekli maaşları konusunda çağrıda bulundu ve “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklamaları, belediyelerin SGK’ya olan borçlarının AK Parti yönetiminde biriktiğini belirten muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı. Muhalefet, bu hamlenin belediyelerin vatandaşa hizmet götürmesini engellemeyi amaçladığını savundu.

BORÇALAR HACİZ YOLUYLA TAHSİL EDİLECEK

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsilat süreci, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iki aşamalı olarak yürütülecek. Öncelikle belediyelere, borçlarını yeniden yapılandırma ve taşınmaz devirleri yoluyla ödeme seçeneği sunulacak. Geçen yıl çıkarılan bir yasa ile 2028 yılı sonuna kadar uzatılan bu uygulama, belediyelerin mülkiyetlerindeki taşınmazları borçlu oldukları kuruma devrederek borçlarını ödemesine olanak tanıyacak. Yeniden yapılandırma ve taksitlendirme seçeneklerine rağmen borç ödenmezse icra takipleri başlatılacak ve borçlar haciz yoluyla tahsil edilecek.

Ekim ayında Meclis açıldığında, yerel yönetimlerin daha fazla borç birikiminin önüne geçilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak. AK Parti kaynakları, “Meclis açıldığında gündeme gelecek yeni düzenleme ile yerel yönetimlerin tahakkuk eden vergileri ve sosyal güvenlik primlerinin, idarelere ödenecek vergi gelirleri payından kaynakta kesilmesini istiyoruz. Böylece belediyelerin yeni borç birikimlerinin de önüne geçilmesini hedefliyoruz” dedi.

Belediyelerin borçları konusundaki tartışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP borcun üzerine yatmaya çalışıyor” dedi. CHP lideri Özel ise Erdoğan’a cevaben, “Belediyelerin 96 milyar borcu var. Şimdilik ne öderiz ne de inkâr ederiz. Çünkü bu borcun neredeyse tamamını sizinkiler yaptı” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN