Kenya lideri Ruto’dan ‘Afrika’ mesajı: Fırsatlar kıtası olarak bakın

Kenya lideri Ruto’dan ‘Afrika’ mesajı: Fırsatlar kıtası olarak bakın

Kenya Devlet lideri Ruto, Afrika ülkelerinin sorunlarla mücadele etmesine rağmen kendine has özellikleri nedeniyle bölgeye fırsatlar kıtası olarak bakılması gerektiğini ifade etti.

Ruanda başkenti Kigali'de düzenlenen Africa CEO Forum'da konuşan Kenya Devlet Başkanı William Ruto, "Afrika olarak ciddi zorluklarımız var ama muazzam potansiyelimizi fırsatlara ve yatırıma dönüştürmek istiyoruz. Bu nedenle Afrika'ya fırsatlar kıtası olarak bakmalıyız" dedi.

Afrika ülkelerinin kalkınması için güçlü finansal altyapı ve uzun vadeli kaynaklara ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Ruto, Afrika'nın koronavirüs salgını, Avrupa ve başka yerlerdeki savaşlar ile küresel ekonomik krizlerden doğrudan etkilendiğini vurguladı.

Ruto, Afrika'nın tüm bu sorunların mağduru olmanın ötesinde, sadece Afrika sorunları için değil, küresel zorluklar için de gerçek çözümler üretmesi gerektiğini kaydetti.

Küresel finans ve bankacılık sektöründe Afrika ülkelerinin konumunun belirsiz olduğunun altını çizen Ruto, şöyle devam etti:

"Daha önce uluslararası finansal mimarinin reform önerisi kimse tarafından dinlenmiyordu. Bugün ise ABD'den Avrupa Birliği'ne, Çin'e kadar herkes bizim söylediğimiz gibi mevcut uluslararası finansal mimarinin adil olmadığını kabul etmiş durumda. Herkes bizimle aynı fikirde. Mesela Kenya olarak büyük bir oyuncuyuz ancak küresel finans sektöründe statümüz belirsiz. Yeni bir tartışma başlatmanın zamanı geldi. Böylece hepimiz neler olup bittiği konusunda eşit sese sahip olabiliriz."

‘TEKNOLOJİ MERAKLISI NÜFUSUMUZ VAR’

Afrika kıtasında teknoloji ve dijital dönüşümün hızlı şekilde gerçekleştiğine dikkati çeken Ruto, bu dönüşümün Afrika'yı ileriye sıçratacağını ve bu alana odaklanılması gerektiğini vurguladı. Ruto, "Dijital devrim Afrika'da şu anda bir gerçekliktir ve teknolojinin bizi çok ileriye götürebileceğini görüyoruz. Genç ve teknoloji meraklısı nüfusumuz var. Mesela Afrika'da mobil telefonların kullanımı inanılmaz derecede yüksek" dedi.

Afrika Birliği'nin (AfB) reforma ihtiyaç duyduğuna değinen Ruto, yaklaşık 1,4 milyar kişinin ortak sesi olan birliğin Afrika için daha net, yüksek ve canlı ses haline gelmesi gerektiğini kaydetti.

Ruto, "Kıtadaki tüm ülkeler özgürleşti ve AfB'ye yeniden odaklanmamız gerekiyor. Ticaret ve yatırım ile barış ve güvenlik konularına odaklanmalıyız. Kıta çatışmalarla harap olmuş durumda ve her yerde savaş var. Çatışmaları yönetebilmeli, savaşı azaltabilmeliyiz. Böylece bu kıtayı 'yatırım kıtası' olarak odaklayabiliriz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN