O kentte yaşayanlar dikkat: Aynı vakadan dördüncü ölüm! Kendi tedbirinizi muhakkak alın

O kentte yaşayanlar dikkat: Aynı vakadan dördüncü ölüm! Kendi tedbirinizi muhakkak alın

Yaz mevsiminde artış yaşanan bir hastalık, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde görülüyor. Bir kentte, aynı hastalık nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti. İşte detaylar...

Sivas'ın Doğanşar ilçesinde yaşayan 5 çocuk babası çiftçi Temür Ağca'nın vücuduna kene yapıştı. Doğanşar Devlet Hastanesi'ne giden Temür Ağca'nın üzerindeki kene sağlık ekipleri tarafından çıkarıldı. 2 gün sonra rahatsızlanan ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan TemürAğca, hayatını kaybetti.

ÖLENLERİN SAYISI 4'E YÜKSELDİ

Temür Ağca'nın cenazesi defnedilmek üzere ailesine teslim edilerek Doğanşar'a götürüldü. Temür Ağca'nın hayatını kaybetmesi ile bu yıl Sivas'ta kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından ölenlerin sayısı 4'e yükseldi.

sivas-kene-isirmasi-1.jpg

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI NEDİR?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, bir hayvan hastalığı değildir. Hastalık etkeni hayvanlarda bulunmakla birlikte herhangi bir belirtiye sebep olmamaktadır. Hastalık etkeni taşıyan kenelerin insanla teması durumunda, insanlarda hastalık görülmektedir.

Hastalık özellikle havaların ısınmasına paralel olarak mart-ekim ayları arasında önemli bir halk sağlığı problemi olmaya devam etmektedir.

Hastalık; virüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyondur. Hastalığın tedavisinde spesifik bir ilacın olmaması, etkinliği kanıtlanmış bir aşısının da bulunmaması, korunma önlemlerinin alınmasını ve hastalığın bulaştırıcısı olan kenelerle mücadeleyi ön plana çıkarmaktadır.

sivas-kene-isirmasi-3.jpg

KENE ISIRMASINDA NELER YAPILMALI?

* Herhangi bir işlemde bulunmadan önce ellerinizin ve kullandığınız aletlerin temiz olduğundan emin olmanız gerekir.

* Keneler sinek, karınca gibi böceklerin aksine sadece bir kez ısırır ve ardından deri içerisinde gömülürler. Eğer deri üzerinde görünür bir şekildeyse bulunduğu bölgeyi silkeleyerek uzaklaştırabilirsiniz.

* Eğer kene cilt seviyesinde ise tutuşunu bırakana kadar bir cımbız yardımıyla çok sert çekmeden keneyi vücuttan uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz.

* Kenenin herhangi bir vücut parçasının deride kalmadığından emin olun.

* Isırılan bölgeyi suyla temizledikten sonra alkol bazlı herhangi bir dezenfektan ile iyice temizleyin.

* Mutlaka en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurun.

* Eğer mümkünse uzaklaştırdığınız keneyi dezenfektan ile öldürdükten sonra bir kabın içerisinde saklayıp doktorunuza teslim edebilirsiniz. Doktorunuz sorduğu sorulara ek olarak keneyi inceleyerek hastalık yayan bir tür olup olmadığını tespit edebilir ve durumunuz ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilir.

sivas-kene-isirmasi-4.jpg

KENE ISIRMASINDA NELER YAPILMAMALI?

* Keneye hiçbir zaman eliniz veya diğer vücut bölgeniz ile temas etmeyin. Bu kenenin tükürüğündeki bakterileri size bulaştırması anlamına gelebilir.

* Keneyi çıplak elle deriden uzaklaştırmaya çalışmayın. Deriyi parmaklarınızla sıkarak çıkarmaya çalışmak mümkün olmayacağı gibi kenenin parçalanmasına neden olabilir.

* Keneyi koparmayın, parçalamayın veya ezmeyin. Bu durumda kenenin tüm salgısı sizinkine karışacak ve ciddi hastalıklara neden olabilir.

* Keneyi çıkarmak için yalnız su, sabun veya dezenfektan kullanın. Vazelin gibi maddeler kullanmaktan kaçının.

sivas-kene-isirmasi-2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN