Asgari ücret ve emekliler açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) gelir eşitsizliği raporu, acı gerçeği verilerle bir kez daha ortaya koydu. İşte detaylar...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı olarak faaliyet yürüten İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) yayımladığı gelir dağılımı raporu, İstanbul'da gelir eşitsizliğinin son 10 yıl içinde Türkiye genelinden daha fazla bozulduğunu gösterdi.
Raporda, gelir dağılımını ölçen Gini katsayısının* İstanbul'da 2014 yılında 0,357 iken 2024'te 0,428'e yükseldiği belirtildi. Türkiye genelinde ise aynı dönemde Gini katsayısı 0,379'dan 0,418'e çıktı.
Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir eşitliğini, bire yaklaştıkça ise gelir eşitsizliğini ifade ediyor.
GELİR ADALETSİZLİĞİ SON 19 YILDA ARTTI
Halktv'de yer alan habere göre, raporda, gelir gruplarının son 10 yıldaki artış oranları dikkat çekti. İstanbul’daki son 10 yılda yaşanan gelir adaletsizliğindeki bu artış, gelir dağılımının adaletsizliği bir kez daha vurguladı.
Buna göre İstanbul'da;
* En yoksul yüzde 20'lik gelir grubunun ortalama geliri 10,8 kat artarken,
* En zengin yüzde 20'lik gelir grubunun ortalama geliri 14,5 kat arttı.
Türkiye genelinde ise bu oranlar sırasıyla 10,7 kat ve 12,6 kat olarak kayıtlara geçti. Bu veriler, gelir artışının en üst gelir grubunda çok daha hızlı yaşandığını ve eşitsizliğin derinleştiğini ortaya koydu.
İstanbul'da en zengin yüzde 10'luk kesim ile en yoksul yüzde 10'luk kesim arasındaki gelir farkı da dikkat çekici şekilde arttı.
2014 yılında 9,25 olan bu oran, 2024'te 13,91'e yükseldi. Bu durum, en yoksul kesimin gelir artışından yeterince faydalanamadığını, zenginle yoksul arasındaki uçurumun daha da derinleştiğini gösterdi.
*Ekonomide Gini katsayısı, Gini endeksi veya Gini oranı, bir ulus ya da bir sosyal grup içindeki gelir eşitsizliği veya servet eşitsizliğini temsil etmeyi amaçlayan bir istatistiksel dağılım ölçüsüdür.