Kapının tutucu olarak kullandığı şey servet değerinde çıktı! Milyonlarca yıllık taşın değeri dudak uçuklattı

Kapının tutucu olarak kullandığı şey servet değerinde çıktı! Milyonlarca yıllık taşın değeri dudak uçuklattı

Kapı tutucu olarak kullandığı objenin resmen servet değerinde olduğu ortaya çıktı! Milyonlarca yıllık taşın değerini duyanların dudağı uçuklar...

Romanya’nın güneydoğusunda keşfedilen sıradan görünümlü bir taş, aslında milyonlarca yıllık bir kehribar parçası çıktı. Uzun yıllar boyunca evde kapı tutucu olarak kullanılan bu taşın, dünyanın en büyük amberlerinden biri olduğu ortaya çıktı ve yaklaşık 1.1 milyon dolar değerinde olduğu belirlendi.

KEHRİBAR NASIL OLUŞUR?

Rock used as doorstop by old lady turns out to be amber nugget worth $1 million | indy100​​​​​​​

Yaklaşık 3,5 kilogram ağırlığındaki bu kehribar parçası, fosilleşmiş ağaç reçinesinin milyonlarca yıl süren doğal sürecinin bir ürünü. Kehribar, ağaçların salgıladığı reçinenin zamanla sertleşerek fosilleşmesiyle oluşur ve bu uzun süreç onu oldukça değerli kılar. Romanya’da, özellikle Colti köyü yakınlarındaki Buzau Nehri çevresinde, kehribar yatakları bulunduğu biliniyor. Bu bölgeden çıkarılan amberler, derin kırmızı tonları nedeniyle oldukça kıymetli ve "Rumanit" olarak biliniyor.

Bu değerli taşı keşfeden yaşlı kadın, taşın ne olduğunu bilmeden uzun yıllar evinde kapı tutacağı olarak kullandı. Hatta evine giren hırsızlar bile bu taşın değerini fark etmeyip, onu yerinde bıraktı. Kadının vefatının ardından taş mirasçılara geçti ve bu taşın sıradan olmadığını düşünen bir akrabası, taşı uzmanlara gösterdi. Yapılan incelemeler sonucunda taşın gerçek değeri ortaya çıktı.

Kehribar parçası, Polonya’daki Krakow Tarih Müzesi'nde analiz edildi ve uzmanlar, taşın 38 ila 70 milyon yıllık olduğunu açıkladı. Bu buluş, bilimsel ve kültürel açıdan büyük bir öneme sahip. 2022 yılından bu yana Buzau İl Müzesi'nde sergilenen kehribar, yoğun ilgi görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN