Dağlarda kendi yetişiyor, köylüler toplayıp çuvallarla götürüyor! Faydası saymakla bitmez: Dağ taş bununla kaynıyor

Dağlarda kendi yetişiyor, köylüler toplayıp çuvallarla götürüyor! Faydası saymakla bitmez: Dağ taş bununla kaynıyor

Dağlarda kendiliğinden yetişiyor, köylüler bedavaya toplayıp çuvallarla götürüyor! Faydası saymakla bitmez: Dağ taş bununla kaynıyor

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde yaşayan vatandaşlar, dağlarda doğal olarak yetişen ve "vitamin deposu" olarak bilinen kuşburnu meyvesini toplamak için yoğun bir mesai harcıyor. İlçenin kuzeyinde yer alan Yukarı Toklu ve Aşağı Toklu köylerinin dağlık arazilerinde kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesi, olgunlaşma sürecine girdi.

KUŞBURNU TOPLAMA MESAİSİ BAŞLADI

Yüksek rakımlı ve engebeli arazilerde yetişen kuşburnu, köylüler tarafından zorlu şartlar altında toplanıyor. Güneşin altında saatlerce dağları dolaşan köylüler, çalılıklar arasında tek tek dalından topladıkları kuşburnu meyvelerini çuvallara dolduruyor. Bu zahmetli sürecin ardından toplanan kuşburnu, köy evlerine götürülerek reçel ve marmelat yapımında kullanılıyor. Aynı zamanda kuşburnu çayı da bu doğal ürünün sağladığı faydalardan biri olarak öne çıkıyor.

Taşlıçay’da yaşayan Ahmet Barakçin, her yıl sonbaharda kuşburnu başta olmak üzere çeşitli doğal bitkileri topladıklarını belirtti. Barakçin, “Kuşburnu bahardan bahara çiçek açar. Yabani bir meyvedir. Sonbahara doğru kızarır ve biz de toplamaya geliriz. Reçelini yapıyoruz, çay niyetine kaynatıp içeriz. Dağlarda ve taşlık alanlarda yetişiyor. Alımca da kuşburnuyla aynı anda yetişiyor ve biz onun da reçelini yapıyoruz. Bugün geldik topladık, eve götürdüğümüzde kaynatacaklar, süzecekler ve reçel üretecekler. Dağ, taş her tarafta kuşburnu var" dedi.

KUŞBURNU İSTANBUL’A TAŞINIYOR

Yaz aylarında köyüne gelen ve İstanbul’da yaşayan Çelik Barakçin ise, bölgenin bitki çeşitliliği açısından zengin olduğunu ve bu bitkilerin kış aylarında yemeklerde sıkça kullanıldığını ifade etti. Barakçin, geçen yıl 100 kilogram kuşburnu topladığını ve İstanbul’a götürerek marmelat yaptıklarını belirterek, “Biz 'Coğrafya kaderdir.' deriz. Bunu bize kader olarak yazan Allah'a hamdolsun. Eğer bilinçli bir aile ilkbaharda eriyen kardan sonra kışın kar yağana kadar bu coğrafyada gezip coğrafyanın insanlara sunduğu bitkileri toplasa, bir kış boyunca onlara yeter. Salamura, kuşburnu, evelek, mantar, sarma yaprağı gibi birçok bitki var. Ben geçen sene 100 kilo kuşburnu İstanbul'a götürdüm. Eşim onlarla marmelat üretti” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN