İngiltere Başbakanı Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınması talebini reddetti

İngiltere Başbakanı Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınması talebini reddetti

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e tüm silah satışlarının askıya alınması yönündeki talebi reddetti. Starmer, İngiltere Parlamentosu'ndaki haftalık oturumda, İskoçya Ulusal Partisi milletvekili Brendan O'Hara'nın, İsrail'e daha sert yaptırımlar uygulanması ve Filistin'in tanınması yönündeki çağrılarına yanıt verdi. Başbakan, İsrail'e kendini savunma kabiliyeti sağlayan silah satışlarının devam edeceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e yönelik tüm silah ihracatının durdurulması yönündeki çağrıları reddettiğini açıkladı. Starmer, bu konuda ülkesinin politikasının net olduğunu vurguladı.

Başbakan Starmer, İngiltere Parlamentosundaki haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. İskoçya Ulusal Partisi (SNP) milletvekili Brendan O'Hara, oturumda Starmer’a İsrail’e yönelik tutumunu sert bir şekilde eleştirdi. O'Hara, Başbakan'a, artık İsrail hükümetine seslenmekten ve ne kadar kızgın olduğunu söylemekten daha fazlasını yapmasının zamanının gelip gelmediğini sordu.

'ARTIK SOMUT ADIMLARIN ZAMANI GELMEDİ Mİ?'

O'Hara, Starmer'a hitaben, "Artık İsrail'e tüm silah ihracatını durdurmanızın, yaptırım uygulamanızın ve tüm yasa dışı yerleşimlerle ticareti durdurmanızın ve Filistin'i tanımanızın zamanı gelmedi mi?" sorusunu yöneltti.

Bu soruya yanıt veren Starmer, İsrail'in savunma yeteneklerine ilişkin politikanın değişmeyeceğini belirtti. Başbakan, "İsrail'e, İran'dan gelebilecek saldırılara karşı kendisini savunabilecek kabiliyetlerin satışı konusundaki tutumumuzu çok ama çok net şekilde ortaya koymuştum ve bunu yapmaya devam edeceğimizi de açıkça ifade ediyorum." dedi.

NE OLMUŞTU?

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 2 Eylül'de yaptığı açıklamada, İsrail'e silah satışına yönelik verilen 350 lisansın yaklaşık 30'unu askıya alacaklarını bildirmişti. Ancak kısmi silah ambargosuna, İsrail'in elindeki F-35 savaş jetlerinin İngiltere menşeli bileşenleri dahil edilmemişti. Bu bileşenlerin İsrail'in Gazze'yi bombalamak için kullandığı jetlerin yüzde 15'ini oluşturduğu ve İngilizlerin İsrail ordusu için sağladığı en önemli ekipmanları içerdiği tahmin ediliyor.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey de bu kararın İsrail'in güvenliği üzerinde "önemli etkisi olmayacağını" açıklayarak, İsrail'in genel güvenliğinin tehlikeye atılmayacağına dair güvence vermişti.

Uluslararası insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, İngiltere'nin İsrail'e kısmi silah ambargosu kararının "yetersiz" ve "geç alınmış" olduğu eleştirisinde bulunarak, silah tedarikinin tamamen durdurulmasını istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN