New York Times kanlı saldırının perde arkasını yazdı İsrail, Hizbullah’a satılan cihazları patlayıcıya dönüştürdü

New York Times kanlı saldırının perde arkasını yazdı  İsrail, Hizbullah’a satılan cihazları patlayıcıya dönüştürdü

New York Times gazetesi, Lübnan'da 2 bin 700'den fazla kişinin yaralandığı ve 11 kişinin hayatını kaybettiği çağrı cihazı patlamalarının perde arkasını yazdı. Buna göre, İsrail, Hizbullah’a gönderilen Tayvan yapımı çağrı cihazlarına gizlice patlayıcı yerleştirerek, uzaktan bir sinyalle hepsini aynı anda patlatmış.

Gazetenin Amerikalı ve diğer yetkililere dayandırdığı habere göre, İsrail, Hizbullah'a yönelik operasyonunda, Lübnan'a ithal edilen Tayvan yapımı çağrı cihazlarının içine patlayıcı maddeler yerleştirdi. Hizbullah’ın Gold Apollo adlı Tayvanlı bir şirketten sipariş ettiği cihazlar, Lübnan'a ulaşmadan önce İsrail tarafından müdahale edilerek patlayıcı maddeyle donatıldı. Cihazların çoğu AR924 modeli olup, patlayıcı maddeler pilin yanına yerleştirildi ve uzaktan tetiklenebilecek bir sistemle donatıldı.

Lübnan'da saat 15:30’da, Hizbullah liderliğinden gelen bir mesaj gibi görünen bir ileti, bu cihazlara ulaştı. Ancak bu mesaj, patlayıcıları aktive eden bir sinyaldi. Patlama sonucunda en az 11 kişi hayatını kaybetti ve 2.700'den fazla kişi yaralandı.

4gsd4g4s.jpg

Hizbullah, İsrail’i saldırıyı düzenlemekle suçladı, ancak operasyonun detaylarına dair sınırlı bilgi verdi. İsrail ise saldırıyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Patlamaların gücü ve hızı, siber güvenlik uzmanları tarafından analiz edildi ve kullanılan patlayıcıların gücünü doğruladı.

CEP TELEFONU KULLANIMI YASAKLANMIŞTI

Bu operasyonun dikkat çekici yönü, Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın cep telefonlarının kullanımını sınırlaması sonrası, örgütün zayıf bir noktasına vurulmuş olmasıydı. Bu cihazlar, Hizbullah üyeleri arasında iletişim sağlamak için kullanılıyordu.

Yetkililer, patlamanın kaç cihazı etkilediği konusunda net bir bilgi vermese de, bu cihazların bazıları İran ve Suriye’deki Hizbullah müttefiklerine de ulaşmıştı.

Operasyonun ayrıntıları hâlâ belirsizliğini korurken, uzmanlar İsrail’in bu tür teknolojik saldırılarda önemli bir strateji izlediğini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN