Haniye ve Nasrallah suikastinin ardından İran 'içerideki hain'i arıyor

Haniye ve Nasrallah suikastinin ardından İran 'içerideki hain'i arıyor

Hamas lideri Heniyye ve Hizbullah lideri Nasrallah suikastından sonra İran, ''İsrail'e çalışan hainleri'' arıyor. Middle East Eye'ye bilgi veren İran Devrim Muhafızları'nın 10 yetkilisi, Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin ihanet suçlamasıyla Tahran'da gözetim altına alındığını öne sürdü.

İsrail'in temmuz ayında Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye düzenlediği suikastla başlayan ve Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ı da öldürmesinin ardından İran'ın başkenti Tahran'da hain arayışı yoğunlaştı. Middle East Eye'ye bilgi veren İran Devrim Muhafızları'nın (DMO) Tahran, Beyrut ve Bağdat'ta görevli 10 yetkilisi, İran'ın bölgedeki milis gruplarından sorumlu DMO Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin ihanet suçlamasıyla Tahran'da gözetim altına alındığını öne sürdü.

Söz konusu yetkililer, Kaani'nin 4 Ekim'de üst düzey Hizbullah Komutanı Haşim Safiyuddin'in İsrail tarafından Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de öldürülmesinin ardından Tahran'a çağrıldığını ve bizzat Dini Lider Ali Hamaney'in emriyle gözetim altına alındığını söyledi.

NASRALLAH'I ELE VERDİ ŞÜPHESİ

Yetkililer, Kaani'nin doğrudan Hamaney'e bilgi veren bir heyet tarafından sorgulandığını aktardı. İsrail'in 4 Ekim'de Haşim Safiyuddin'i öldürdüğü bombardımanda Kaani'nin de öldüğü öne sürülmüştü. Suikasttan beri Kaani ile DMO arasındaki irtibatın koptuğu da öne sürülürken MEE'ye konuşan DMO yetkilileri, Kaani'nin suikast sonrası Tahran'a döndüğünü ifade etti.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, 27 Eylül'deki Nasrallah suikastının ardından Dahiye'ye gönderilen Kaani, burada Safiyuddin ile koordine olarak örgütün Şura Meclisi toplantısını organize etti. Safiyuddin tarafından bizzat toplantıda olması istenen Kaani, kısa bir süre kala toplantıya katılmaktan vazgeçtiğini bildirerek irtibatı kopardı.

Yetkililere göre, suikastın ardından Tahran'a dönen Kudüs Gücü Komutanı'nın, Hamaney'in talimatıyla ve ihanet suçlamasıyla kimsenin bilmediği bir yerde gözetim altına alındığı iddia edildi.

Sky News ise Kaani'nin sorgulama sırasında kalp krizi geçirdiğini öne sürdü. Kaani, ABD tarafından 2020 yılında Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürülen eski DMO Komutanı Kasım Süleymani'nin yerine geçmişti.

Öte yandan, Kaani'nin akıbeti hakkında tartışmalar devam ederken DMO tarafından yapılan açıklamada, 4 Ekim'deki saldırıda öldürüldüğü iddiaları yalanlanarak Kaani'ye hizmetlerinden dolayı kendisine Hamaney tarafından "Fetih Nişanı" verileceğini duyurdu.

ismail-kaani.webp
İsmail Kaani

İSMAİL KAANİ KİMDİR?

67 yaşındaki Kaani, İran’ın kuzeydoğusundaki muhafazakâr bir kent olan Meşhed’de doğdu.

Kaani, 1980’lerdeki İran-Irak savaşında Devrim Muhafızları adına savaştı ve Süleymani ile de burada tanıştı. 1997’de Devrim Muhafızları’nın denizaşırı kolu olan Kudüs Gücü’nün komutan yardımcısı oldu.

Kaani, Kasım Süleymani’nin ölümünün ardından Kudüs Gücü komutanı oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN