Düzensiz göçmenler oraya gönderilecek: İtalya’nın Ruanda’sı Arnavutluk’taki tesisler hazır

Düzensiz göçmenler oraya gönderilecek: İtalya’nın Ruanda’sı Arnavutluk’taki tesisler hazır

Son yıllarda küresel kriz haline gelen düzensiz göçmenlere karşı mücadelede İtalya da İngiltere’ninkine benzer tartışmalı bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Arnavutluk’un iki kentinde açılan tesislere düzensiz göçmen gönderileceği bildirilirken, tesislerin yarım milyar euroyu aşan masraflarının İtalya tarafından karşılanacağı kaydedildi.

İtalyan yetkililer, Akdeniz’de yakalanan göçmenlerin gönderileceği ve işlemlerinin yapılacağı Arnavutluk’un Shengjin ve Gjader kentlerindeki iki tesisin açıldığını duyurdu. Arnavutluk'taki İtalya Büyükelçisi Fabrizio Bucci, "Bugün itibarıyla iki merkez hazır ve faaliyette" derken, ilk göçmenlerin ne zaman geleceğine ilişkin detay vermedi.

GÜVENLİĞİNİ ARNAVUTLUK SAĞLAYACAK

The Washington Post’ta yer alan habere göre, geçtiğimiz kasım ayında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından imzalanan beş yıllık bir anlaşma uyarınca, her ay İtalyan sahil güvenliği tarafından uluslararası sularda alınan 3 bine kadar göçmen Arnavutluk'a gönderilecek.

İtalya'ya beş yıl boyunca 670 milyon euroya mal olması beklenen tesisler İtalya tarafından işletilecek ve İtalyan yargı yetkisi altında olacak. Güvenliğini ise Arnavutluk güçleri sağlayacak. Konut, hastane ve gözaltı merkezi olan tesislerde göçmenlerin yasal işlemlerinin yapılması planlanırken, merkezlerde yalnızca yetişkin erkekler barındırılacağı bildirildi.

İNGİLİZ STARMER RUANDA PLANINI İPTAL ETMİŞTİ

Roma ve Tiran arasındaki anlaşma, hem insan hakları kuruluşlarından hem de İtalya'daki muhalefet partilerinden tepki toplamıştı. Birçok kesim bu projeyi, Birleşik Krallık'ın (BK) düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planına benzetmişti. İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın göreve gelmesiyle Ruanda planı bu yıl iptal edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN