Türkiye'deki Suriyeli sayısı hızla düşüyor! Son rakam açıklandı: Kritik seviyenin altına indi

Türkiye'deki Suriyeli sayısı hızla düşüyor! Son rakam açıklandı: Kritik seviyenin altına indi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan son verilere göre Türkiye’deki Suriyeli sayısı hızla düşüyor. Son rakamlar şaşırtıcı seviyeye düşerken bu durumdaki etkenler de belli oldu. İşte detaylar…

ESMAGÜL KOÇAK

2021’den bu yana Türkiye’de geçici koruma altında yaşayan Suriyeli sayısında düzenli bir düşüş yaşanıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, 2024 yılı itibarıyla bu sayı kritik seviyeye yaklaştı.

Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli sayısındaki düşüş hızla devam ediyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 2021 yılında 3 milyon 737 bin 369’a kadar çıkan bu sayı, 3 Ekim 2024 itibarıyla 3 milyon 89 bin 904 seviyesine geriledi. Bu düşüş, yeni doğumlar hesaba katıldığında bile ciddi bir azalma olarak değerlendiriliyor.

yeni-proje-4-003.jpg

GERİ DÖNÜŞLER VE AVRUPA'YA GÖÇ ETKİLİ

Uzmanlar, Suriyeli nüfusundaki azalmanın en büyük nedenleri arasında Suriye’ye gönüllü geri dönüşler ve Avrupa’ya yasadışı göç olduğunu belirtiyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın 26 Eylül 2024 tarihli açıklamasına göre, 2016-2024 yılları arasında 715 binden fazla Suriyeli Suriye’ye geri döndü. Ayrıca, sınır güvenliği tedbirlerine rağmen bazı Suriyelilerin Avrupa’ya yasadışı yollarla geçiş yaptıkları düşünülüyor.

ADRES GÜNCELLEME SÜRECİ KRİTİK

İçişleri Bakanlığı’nın Suriyelilere verdiği adres güncelleme süresi ise 1 Aralık 2024’te sona erecek. Bu tarihe kadar adres güncellemelerini yapmayanlar, geçici koruma statüsünden çıkarılacak ve kayıtları silinecek. Uzmanlar, bu durumun Suriyeli sayısında daha büyük bir azalmaya yol açabileceğini öngörüyor.

yeni-proje-5-002.jpg

GÖÇ POLİTİKASINDAKİ DEĞİŞİM

Uzmanlar, Türkiye’nin son yıllarda göç politikasında önemli değişimlere gittiğini ve bu değişimin, Suriyeli nüfusundaki düşüşü hızlandırdığını belirtiyor. Saha çalışmalarıyla tanınan Harran Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya, “Yerel seçimlerde mültecilerle ilgili tartışmalar, geri dönüş politikalarını teşvik etti. Bu da Suriye’ye gönüllü göçleri artırdı” dedi. Ayrıca, Avrupa Birliği’nin göç politikasındaki değişimler de Türkiye’nin göç stratejilerini etkileyen unsurlardan biri olarak gösteriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN