Birleşmiş Milletler (BM), 2023 yılında dünya genelinde açlıkla mücadele eden kişi sayısının yaklaşık 733 milyon olduğunu bildirdi.
Birleşmiş Milletler'in son raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 733 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanan "Dünya Gıda Güvenliği" raporu, açlığın yaygınlığını ve ciddiyetini vurguluyor. Özellikle Asya'nın batısı, Karayipler ve Afrika'nın güney bölgelerinde açlık seviyelerinin arttığı belirtiliyor.
Dünya genelinde her 11 kişiden 1’inin açlıkla mücadele ettiği belirtiliyor. Açlık seviyelerinin 2022’den 2023’e kadar Asya’nın batısında, Karayipler’de ve Afrika’nın güney bölgelerinde arttığı kaydediliyor. Afrika’da açlıkla mücadele eden nüfus oranının yüzde 20,4’e yükseldiği, Güney Amerika’da azaldığı ve Asya’da ise sabit kaldığı belirtiliyor.
AÇLIKLA MÜCADELE İÇİN KÜRESEL ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Raporda, 2030’da kronik olarak yetersiz beslenen yaklaşık 582 milyon kişinin olacağı tahmininde bulunuluyor ve bu nüfusun neredeyse yarısının Afrika’da yaşayanlardan oluşacağı belirtiliyor. Ayrıca, 2023 yılında dünya genelinde 2,33 milyar kişinin orta veya şiddetli gıda güvencesizliği riski taşıdığı ve bunlardan 864 milyondan fazlasının bazen bir gün veya daha uzun bir süre gıdasız kaldığı vurgulanıyor.
Bu bilgiler ışığında, dünya genelinde açlıkla mücadelede atılması gereken acil adımlar olduğu açıktır. Açlıkla mücadele için küresel çözümler ve işbirliği önemlidir.