Afrika'nın imdadına Sivas Kangal köpekleri yetişti! Anadolu'nun aslanı hem çitaları hem çiftçileri koruyor

Afrika'nın imdadına Sivas Kangal köpekleri yetişti! Anadolu'nun aslanı hem çitaları hem çiftçileri koruyor

Afrika'nın imdadına Sivas'ın Kangal köpekleri yetişti! Anadolu'nun aslanı hem çitaları, hem de çiftçilere koruma sağlıyor...

Bir zamanlar Anadolu ve Horasan coğrafyasında yaşayan çitalar, günümüzde Afrika'nın güney ve doğu bölgelerinde varlığını sürdürmeye çalışıyor. Dünyanın en hızlı kara hayvanları arasında yer alan çitalar, maalesef nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu tehdidin en büyük nedenlerinden biri, çiftçilerin hayvanlarını koruma amacıyla çitaları hedef alması.

Her yıl çok sayıda çita, tarım alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle çiftçiler tarafından avlanıyor. Ancak bu trajik duruma çözüm, Türkiye'nin dünyaca ünlü çoban köpekleri olan Sivas kangalları ile geliyor.

SİVAS KANGALLARI, ÇİTALARIN HAYATTA KALMASINA YARDIMCI OLUYOR

Kangallar yeni sistem ile korunacak - Son Dakika Haberleri

Güney Afrika’nın Cape Town kenti yakınlarındaki Çita Koruma Vakfı, 2012 yılında Türkiye'den getirilen kangal köpeklerini çiftlik sahiplerine ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. Bu program, hem çiftlik hayvanlarının hem de nesli tükenme riski taşıyan çitaların korunmasını amaçlıyor.

Vakıfta gönüllü olarak çalışan hayvan aktivisti Tia, çitaların tarım alanlarına girerek çiftçilerle karşı karşıya geldiğini belirtiyor. Ancak çitaların genellikle suçsuz olduğunu söyleyen Tia, “Aslında hayvanları avlayan çitalar değil. Çoğunlukla karakulak, çakal ve leoparlar ama bunların hepsi gececidir, gece avlanırlar. Çitalar ise gündüz avlandıkları için çiftçiler sadece onları görüp suçluyor. Bu yüzden çitaları vururlar yahut tuzak kurarlar hatta zehirli et kullanırlar" dedi.

Bu sorunu çözmek için Türkiye'den getirilen Sivas kangallarıyla bir koruma programı başlatıldığını aktaran Tia, kangalların çiftlik hayvanlarını yırtıcı saldırılardan koruduğunu ifade etti. "Bu köpekleri, çiftlik hayvanlarını leopar ve çita gibi yırtıcılardan korumak için kullanıyoruz. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Bu köpekleri yaklaşık üç aylıkken yetiştiririz. Onları çiftlik hayvanlarıyla birlikte çiftliğe yerleştiririz. Böylece gece gündüz orada kalırlar. Temelde onlar için bir aile olurlar ve kangalları eğitmemize gerek kalmaz. Bu yüzden onlar için ailesi olanı korurlar. Herhangi bir tehlike sezerlerse havlamaya başlarlar ve her türlü yırtıcıyı korkuturlar" şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLER ÇİTALARI ÖLDÜRMEMEK İÇİN SÖZLEŞME İMZALIYOR

Sivas'tan Güney Amerika'ya getirilen kangallar çitaları avcılardan koruyor

Kangalların çiftçilere ücretsiz dağıtıldığını ve ilk yıl boyunca veteriner giderlerinin karşılandığını belirten Tia, çiftçilerin çitaları öldürmeyeceklerine dair bir sözleşme imzaladıklarını ifade etti. Bu sayede, hem çiftlik hayvanları güvende kalıyor hem de çitaların öldürülmesi önleniyor.

Tia, şimdiye kadar çok sayıda kangalın Güney Afrika genelindeki çiftliklere dağıtıldığını ve programın başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. "Çiftçiler, her yıl hayvanlarının yüzde 30 ila 40'ını kaybediyordu. Bu kangal programı sonrası neredeyse hiç hayvan kaybetmiyorlar ve bundan dolayı çok mutlular" diyerek sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN