Azerbaycan'dan AB'ye nota

Azerbaycan'dan AB'ye nota

Azerbaycan, Avrupa Parlamentosu'nda alınan karar nedeniyle AB'ye nota verdi. Ermenistan'ın AB tarafından intikamcılığa teşvik edildiği vurgulanan açıklamada, "Bölgede barış ve istikrara zarar veren önyargılı adımlardan kaçınılmalı" denildi.

Azerbaycan, Avrupa Parlamentosu'nda alınan karar nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) nota verdi. Yapılan açıklamada, "AB'den, Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden, içişlerine müdahale eden, bölgede barış ve istikrara zarar veren önyargılı adımlardan kaçınılması" talep edildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nda 24 Ekim'de kabul edilen Azerbaycan karşıtı karar ve bu karar için yapılan müzakerelerde seslendirilen görüşler nedeniyle AB'nin Bakü Büyükelçisi Peter Michalko'nun bakanlığa çağrıldığı bildirildi.

Açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen kararın ve seslendirilen fikirlerin Azerbaycan tarafından şiddetle kınandığı, bu husustaki notanın Büyükelçi Michalko'ya iletildiği belirtildi.

'ERMENİSTAN'DA İNTİKAMCILIĞA TEŞVİK...'

Michalko'ya, "AB'nin çeşitli kurumları aracılığıyla Azerbaycan'a yönelik sürdürülen karalama kampanyasının, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saldıran, içişlerine müdahale eden açıklama ve adımların Ermenistan'da intikamcılığı teşvik ettiği ve bölgedeki barış çabalarına zarar verdiğinin aktarıldığı" vurgulanan açıklamada, Azerbaycan'ın AB ile ilişkilerini uluslararası hukuk norm ve ilkeleri, karşılıklı saygı, eşitlik ve ortak yarar temelinde kurduğu belirtilerek, karşı tarafa bu temel ilkelere ciddi şekilde uyma çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "AB'den, Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden, içişlerine müdahale eden, bölgede barış ve istikrara zarar veren önyargılı adımlardan kaçınılması" talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Parlamentosu perşembe günü aldığı kararda, Azerbaycan'ı kötü insan hakları sicili olduğu iddiasıyla kınayarak AB'nin Bakü'ye olan gaz bağımlılığını sona erdirmeye çağırmıştı.

Parlamento aldığı kararda Bakü hükümetine Azerbaycan içinde ve dışında her türlü baskıya son vermesi, keyfi olarak gözaltına alınan tüm kişileri serbest bırakması ve siyasi amaçlı tüm suçlamaları düşürmesi iddiasıyla çağrıda bulunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN