Dış politikayla uğraşan ve kendi ülkesini yurt dışında temsil eden görevliler diplomatlardır. Peki, diplomatlar ne iş yapar? Diplomat olma şartları nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtı...
Dış politikayla uğraşan ve kendi ülkesini yurt dışında temsil eden görevliler diplomatlardır. Diplomatlar kendi vatandaşlarının hakları ve çıkarlarına uygun biçimde yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişki yürütmek için Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak atanırlar.
DİPLOMATLARIN GÖREV VE YETKİLERİ NEDİR?
- Hükümet tarafından belirlenen esaslara uygun şekilde dış politika uygulama ve yabancı ülkelerle ilişkileri yürütme.
- Yabancı devletler ile, bunların temsilcilikleri ve temsilcileriyle uluslararası örgüt ile ilgili bakanlıklar ile işbirliği sağlayarak görüşmek.
- Diğer bakanlık ile kuruluşların dış politikayı etkileyen faaliyet ile ilişkilerinin Devletin dış politikasına uygun olmasını sağlamak ve bu kuruluşların uluslararası kuruluş ile yabancı kamu ve özel kuruluşları ile kendi görev alanını kapsayan ilişkilerin eş güdümünü sağlamak.
- Mali, ekonomik ve diğer konularla alakalı kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmesi zorunlu olan dış ilişki ile görüşmeleri dış politikaya uygun şekilde yürütmek.
- Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla temsil işini yetkili makam olarak yürütmek.
- Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarda ki gelişmeler ile ilişkileri izlemek.
DİPLOMATLARIN GÖREV YERİ NERESİDİR?
Diplomatlar, Dışişleri Başkanlığı'na bağlı şekilde merkez teşkilatta ya da yurt dışındaki büyükelçilik, konsolosluk gibi temsilciliklerde çalışırlar.
NASIL DİPLOMAT OLUNUR?
Üniversitelerin siyasal bilgiler, iktisat, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, siyaset bilimi, işletme, maliye, ekonomi, hukuk gibi bölümlerini bitirerek iyi derecede İngilizce konuşan herkes Dışişleri Bakanlığı'nın açtığı sınavlara girip başarılı olduktan sonra diplomat olmaya hak kazanır.