Çocukların sağlığını tehdit eden gizli riskler! Büyük küçük herkesin uzak durması gerekiyor: Resmen ömrünüzden çalıyor

Çocukların sağlığını tehdit eden gizli riskler! Büyük küçük herkesin uzak durması gerekiyor: Resmen ömrünüzden çalıyor

Yaz mevsiminde serinletici olarak tercih edilen meyve suları, sağlıklı bir içecek olarak görülse de, hazır meyve sularındaki yapay tatlandırıcılar ciddi sağlık riskleri taşıyor. Çocuklar başta olmak üzere, yapay tatlandırıcı içeren içeceklerin aşırı tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Paketli meyve sularında bulunan yapay tatlandırıcılar, çocukların sağlığını ciddi şekilde riske atıyor. Haftada sadece 2 porsiyon yapay tatlandırıcı içeren içecek tüketimi, kolorektal kanser riskini 2.2 kat artırıyor. Sağlık uzmanları, etiket okumayı ve ev yapımı içecekleri tercih etmeyi öneriyor. Uzmanlar, bu tür içeceklerin uzun vadeli etkilerine dikkat çekiyor ve aileleri uyarıyor.

yeni-proje-25.jpg

YAPAY TATLANDIRICILAR: KANSER RİSKİ ARTIYOR

Yaz mevsimi rengârenk meyvelerin zamanı. Ancak bu meyvelerden elde edilen doğal sular yerine hazır meyve sularını tercih etmek, vücudunuzu kimyasal ve yapay tatlandırıcılarla buluşturuyor. Meyve suyu gibi serinletici içeceklerin aşırı tüketimi, özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Marketlerde satılan yapay tatlandırıcılarla zenginleştirilmiş paketli içeceklerde risk oldukça yüksek. "Şekersiz" etiketi, tatlandırıcıların sağlık üzerindeki riskini göz ardı etmemizi gerektirmemeli; tatlandırıcılar, şeker kadar tehlikeli olabilir.

yeni-proje-26.jpg

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, özellikle çocukların bu içecekleri sıkça tüketmesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Amerikan Kanser Derneği, genç yetişkinlerde kolon kanseri oranlarındaki artışa yönelik uyarılarda bulunurken, araştırmalar da bazı tatlandırıcıların kanser riski taşıdığını ortaya koyuyor. Nutrients Dergisi’nde yayımlanan yeni bir çalışma, 1-14 yaş aralığındaki çocukların yüzde 54’ünün düzenli olarak yapay tatlandırıcı tükettiğini gösteriyor. Bu oran, her iki çocuktan birinin günlük olarak sağlıksız içecekleri tükettiğini ortaya koyuyor.

Aspartam gibi yapay tatlandırıcıların sağlık üzerindeki riskleri, geçtiğimiz yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir değerlendirmede de vurgulandı. Aspartam, olası bir kanserojen olarak sınıflandırıldı ve uzun vadeli etkileri bilimsel olarak kanıtlandı.

yeni-proje-27.jpg

KAHVELERDEKİ GİZLİ TEHLİKE: ŞURUPLU İÇECEKLER

Yapay tatlandırıcılar sadece meyve sularında değil, bazı kahvelerde de sağlık riskleri taşıyor. Dilara Koçak, özellikle gençler arasında popüler olan aromalı kahvelerin, şuruplar ve krema ile yüksek kaloriler içerdiğini belirtiyor. Bir bardak mocha, ortalama 300-400 kaloriye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle, kalori ve şeker oranı yüksek kahveler yerine sade kahve tercih etmek ve hazır meyve suları yerine ev yapımı, taze sıkılmış meyve sularını tüketmek, sağlığınızı korumanın en iyi yolu olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN