Bu yaş sınırını geçenler ehliyeti olsa dahi trafiğe çıkamaz! Sürücü belgesinde yeni dönem

Bu yaş sınırını geçenler ehliyeti olsa dahi trafiğe çıkamaz! Sürücü belgesinde yeni dönem

Ehliyete getirilen yeni yaş düzenlemesi, trafik güvenliğini artırmak ve yaşlı sürücülerin trafikte oluşturabileceği riskleri en aza indirmeyi hedefliyor. Buna göre, belirli bir yaşın üzerinde olan sürücüler artık araç kullanamayacak. İşte detaylar...

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle birlikte ehliyet alma yaş sınırları revize edildi. Yeni düzenlemeyle artık belirlenen yaş sınırını aşan sürücüler, ehliyet sahibi olsalar dahi araç kullanamayacak. 81 ilde geçerli olan değişiklikle sürücü profiline önemli bir dönüşüm yaşanacak.

Posta yazarı Tamer Heper, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yer alan düzenlemelere atıfta bulunarak, ticari taşıma faaliyetlerinde çalışacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalarının zorunlu olduğunu söyledi.

Ayrıca otobüs şoförleri için belirlenen yaş sınırlarına dikkat çeken Tamer Heper, bu şoförlerin en az 26 yaşında olmaları gerektiğini, ancak 66 yaşını aştıklarında bu görevde çalışmaya devam edemeyeceklerini vurguladı.

OTOBÜS ŞOFÖRÜ OLMAK İÇİN YAŞ SINIRI KAÇ?

Tamer Heper'in 16 Mayıs 2024 tarihli yazısındaki ilgili kısım şöyle:

"Ben özel sektörde ticari araç kullanıyorum. Bazı yerlerde okumama göre 68 yaş dolunca ticari araç kullanma hakkım kalkıyormuş. Bunun hakkında bilgi verir misiniz? H.T.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde taşıma işlerinde istihdam edilen şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar:

MADDE 34–(1) Bu yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin;

a) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları,
b) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları,
c) 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.

Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Aralık 2023 tarihi itibariyle yayınladığı yazı ile dünyada ve ülkede korona salgını normalleşme süreciyle ticaret hacminde yaşanan artış dolayısıyla sektörde mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücü ihtiyacının karşılanabilmesi için geçici düzenlemeye gidildi.

Ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için 66 olan yaş sınırlaması, 31 Aralık 2023’e kadar '69 yaşından gün almamış olmak' şeklinde değiştirilerek uygulamaya konuldu.

Ayrıca Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle sürücü eğitimlerinin olumsuz etkilenmesi sonucu sektörün ihtiyacı olan yeni sürücü arzı da yetersiz kaldı.

Bu kapsamda kara yoluyla yapılan ticari taşımacılık faaliyetlerinde oluşabilecek mağduriyetin önüne geçilebilmesi için düzenlemenin süresi 2024 sonuna kadar uzatıldı. Yani okuyucum 68 yaşını doldurmuş, 69'dan gün almaya başlamış ise (üzülerek) başka iş arama tarihi gelmiş gibi görünüyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (46)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
46 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN