İstanbul'da satılık ortalama ev fiyatı çıldırtacak seviyeye geldi! Üç büyük şehrin konut fiyatı artışı saç baş yolduruyor

İstanbul'da satılık ortalama ev fiyatı çıldırtacak seviyeye geldi! Üç büyük şehrin konut fiyatı artışı saç baş yolduruyor

İstanbul'da konut fiyatları yüzde 26,8, Ankara'da yüzde 39,4 ve İzmir'de yüzde 37 arttı. İşte, konut fiyatlarındaki artış...

Merkez Bankası, 2024 Temmuz ayı Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Temmuzda konut fiyatları, Türkiye genelinde aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 38,7 oranında arttı. Konut fiyatları reel olarak (enflasyona göre düzenlenmiş hali ile) ise yüzde 14,3 oranında azaldı.

Üç büyükşehirdeki verilere bakıldığında ise İstanbul'da konut fiyatları yüzde 26,8, Ankara'da yüzde 39,4 ve İzmir'de yüzde 37 arttı.

İSTANBUL, İZMİR, ANKARA KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ Mİ?

Aylık bazda ise Ankara'da yüzde 0,6 oranında artış gerçekleşirken İstanbul ve İzmir'de fiyatlar yüzde 0,2 oranında azaldı. Böylece İstanbul'da konut fiyatları Haziran 2019'dan sonra ilk kez düşüş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise konut satış sayısının en fazla olduğu iller temmuzda sırasıyla 19 bin 47 ile İstanbul, 11 bin 364 ile Ankara olmuştu. İzmir'de ise temmuzda 6 bin 479 konut satıldı.

İzmir ve İstanbul'da satılan konut sayısı aylık bazda yüzde 50'ye yakın artmasına rağmen fiyatlarda yaşanan düşüş oldukça dikkat çekti.

turkiye-illere-gore-ortalama-kira-ucreti.jpg

İSTANBUL, İZMİR, ANKARA ORTALAMA KONUT FİYATI NE KADAR?

Medyaradar'da yer alan habere göre, konut fiyat endeksi verilerinde değişikliğe giden Merkez Bankası, konut fiyatlarını ise çeyreklik bazda yayınlamaya başladı.

Nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte Türkiye'de konut fiyat ortalaması metrekare başına 32 bin 434 TL oldu. Böylece ülke genelinde 100 metrekarelik ortalama konut fiyatı 3,2 milyon seviyesinde gerçekleşti.

İstanbul'da ikinci çeyrekte bu rakam 26 bin 718 TL, İstanbul'da 49 bin TL, İzmir'de ise 36 bin 796 TL oldu.

Konut fiyatlarının en pahalı olduğu il 72 bin 72 TL ile Muğla olurken Antalya 37 bin 757 TL ile İstanbul'un ardından üçüncü sırada yer aldı.

Böylece İstanbul'da 100 metrekare bir dairenin fiyatı ortalama 5 milyon TL'ye yaklaştı. Bu nedenle temmuzda hem reel rakamlarda hem de nominal rakamlarda düşüş gerçekleşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN