Fındığın yaprağı altın gibi değerli olacak! Bulan yerden bile toplasın: Kemoterapi ilacında kullanılacak

Fındığın yaprağı altın gibi değerli olacak! Bulan yerden bile toplasın: Kemoterapi ilacında kullanılacak

Fındık fiyatları zaten tavanken bu kez sıra yaprağında! Fındığın yaprağı altın gibi değerli olacak! Öyle bir araştırma yapıldı ki... Bulan yerden bile toplasın! Fındık yaprağından umut geliyor! Kemoterapi ilacında kullanılacak...

Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Çebi, fındık yaprağının akciğer ve meme kanseri hücreleri üzerindeki öldürücü etkisini araştırdıklarını açıkladı. Çebi, "Fındık yaprağının içerisinde kemoterapötik bir ajan olan programlanmış hücre ölümü etkisini görebildik" diyerek, bu çalışmanın kanser tedavisinde yeni bir umut olabileceğini belirtti.

FINDIK YAPRAĞINDAN KANSERLE MÜCADELEDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIM

Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Tepe ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferda Arı ile birlikte yürütülen araştırma, 2020 yılında başladı. Araştırma kapsamında, fındık yaprağının akciğer ve meme kanseri hücreleri üzerindeki apoptosis (programlanmış hücre ölümü) etkisi incelendi.

Prof. Dr. Çebi, "geçmişte yapılan çalışmaların, fındık bitkisinden kanser tedavisinde kullanılan paklitaksel maddesinin elde edilebileceğini gösterdiğini söyleyerek "Fındık yaprağının antikansorejen etki ettiğini gösterebilmek için hem akciğer hem de meme kanseri hücrelerinin apoptotik mekanizmasını moleküler yaklaşımla izledik." dedi.

Fındık yaprağının akciğer ve meme kanseri hücrelerini öldürücü etkisi araştırıldı

KANSER HÜCRELERİNE KARŞI GÜÇLÜ BİR SİLAH

Çalışma kapsamında elde edilen fındık yaprağı ekstraktı, Bursa Uludağ Üniversitesi'ndeki ekip tarafından çeşitli testlerden geçirildi. Bu testlerde, kanser hücreleri ve sağlıklı hücrelerde fındık yaprağının hücre öldürücü etkisi gözlemlendi. Prof. Dr. Çebi, "Daha sonra bunların apoptotik etkisini göstermek için Bursa Uludağ Üniversitesindeki ekip katkıda bulundu. Kanser hücreleri ve sağlıklı hücrelerde fındık yaprak ekstraktının hücre öldürücü etkisini göstermek için sitotoksik (hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddeler) testler yapıldı. Florasan ikili boyama ile mikroskobik görüntüleri alındı. Hücre ölüm yolağını daha detaylı tespit etmek için western blot analizi ve M30 antijen testi yapıldı. Hücre metastazına etkisini gözlemlemek hücre migrasyon testi yapıldı. Yaptığımız çalışmadan elde edilen verilere göre, fındık yaprağının içerisinde kemoterapötik bir ajan olan paklitakselin apoptotik etkisini görebildik. İleriki çalışmalarda fındık yaprağından paklitaksel elde edilebilirliğini ve bunun endüstride kullanılabilirliğini sağlamaya çalışacağız." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN FINDIK POTANSİYELİ, KANSER TEDAVİSİNDE DEĞERLENDİRİLECEK

Akciğer ve meme kanseri tedavisinde kullanılan paklitakselin, Pasifik porsuk ağacından elde edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Çebi, "Akciğer ve meme kanseri tedavisinde kullanılan bir kemoterapötik ajan olan paklitaksel, Pasifik porsuk ağacı denilen bir bitkiden elde ediliyor. Bu bitkinin yetişmesi uzun sürüyor fakat Türkiye fındık üretiminde dünyada lider konumda. Fındık yaprakları ise atık durumunda. Amacımız, atık durumda olan fındık yaprağından paklitaksel elde etmek ve bunu Türkiye ekonomisine kazandırmak." dedi.

Fındık yaprağının akciğer ve meme kanseri hücrelerini öldürücü etkisi araştırıldı - Ereğli Önder Gazetesi

ARAŞTIRMA SONUÇLARI UMUT VERİCİ

Çebi, araştırmanın sonuçlarının umut verici olduğunu ve fındık yaprağı ekstraktının kanser hücrelerinde apoptosis yoluyla hücre ölümüne neden olduğunu belirterek "Kanser hücrelerine fındık yaprağı ekstresi tedavisinin apoptosis yoluyla hücre ölümüne yol açtığını, akciğer ve meme kanseri hücre hatlarında hücre göçünü inhibe ettiğini yani engellediğini gösterdi. Fındık yaprak ekstraktının meme ve akciğer kanseri hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri, kanser tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesi ve hücre ölüm mekanizmalarının aydınlatılmasında umut verici olabilir." diye konuştu.

Çebi, paklitakselin şu anda akciğer, meme ve yumurtalık kanserlerinin tedavisinde kullanılan popüler kemoterapötik ilaç olduğunu belirterek, "Fındıkta bildirilen paklitaksel miktarı, Pasifik porsuk ağacının yaklaşık 10'da 1'i kadardır. Bununla birlikte, fındık ağaçları Pasifik porsuk ağacından çok daha hızlı büyüdüğü için fındık hala yeni bir alternatif taksan kaynağı olabilir." dedi.

ARAŞTIRMA DEVAM EDECEK

Projenin ilk etabı tamamlanmış olup, sonuçlar uluslararası bir dergide yayımlandı. Prof. Dr. Çebi, "Türkiye'nin dünya üretim lideri olduğu fındık, dünya çapında ekonomik açıdan değerli bir çikolata bileşenidir. Bu çalışmanın sonuçları, aslında atık ürün olan bitkinin yapraklarının biyoteknolojik açıdan umut verici bir antikanser ilaç ham maddesi olabileceğini ortaya koymuştur. Yeni ortaklıklar sağlayacağız. Giresun Üniversitesi, fındık konusunda ihtisas üniversitesi olarak seçilmiş durumda. Bu da bizim için büyük avantaj. Çalışmayı devam ettireceğiz. " diyerek, bu önemli çalışmanın devam edeceğini duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN