İstanbul'da rekorlar kıran sıcaklar ile birlikte baraj doluluk oranı bugün yüzde 61.03 olarak ölçüldü. Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir, İstanbul'daki barajlar için 'buharlaşma' alarmı verdi. Dr. Özdemir, "Bu yaz afet ölçeğinde sıcak havalar yaşıyoruz. Sıcaklık ve nem nedeniyle günlük su tüketimimiz 4 milyon tona yaklaşabilir. Suyun dikkatli kullanılması önemli, çünkü yüksek sıcaklıklar ve buharlaşma nedeniyle barajlardaki su miktarı azalıyor" dedi.
Son günlerde İstanbul ve Türkiye genelinde etkili olan yüksek sıcaklar ve nem, uzmanlardan uyarılara yol açtı. Özellikle sabah 10.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiği vurgulanıyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, aşırı sıcakların ve nem oranlarının yarattığı etkiler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özdemir, bu yaz mevsiminin afet ölçeğinde sıcak havalar sunduğunu belirterek, geçen haziran ayında tüm zamanların sıcaklık rekorunun kırıldığını ve temmuzda da bu trendin devam ettiğini ifade etti. Denizlerin sıcak olması, poyraz rüzgarlarının Karadeniz’den getirdiği nem ve metropoldeki yüksek binaların rüzgarı yavaşlatması, bu sıcaklıkların artmasına neden olan faktörler arasında yer alıyor.
Dr. Özdemir, İstanbul’daki barajların doluluk oranlarının genel olarak yüzde 61.03 seviyesinde olduğunu belirtti. Barajların doluluk oranları ise şu şekilde sıralanıyor: Ömerli Barajı yüzde 67.42, Darlık Barajı yüzde 62.41, Elmalı Barajı yüzde 63.6, Terkos Barajı yüzde 74.07, Alibey Barajı yüzde 29.98, Büyükçekmece Barajı yüzde 57.67, Sazlıdere Barajı yüzde 54.4, Kazandere Barajı yüzde 33.51, Istrancalar Barajı yüzde 38.52, Pabuçdere Barajı ise yüzde 43.48 olarak ölçüldü.
Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir
SICAKLIK VE NEM ORANLARININ ETKİLERİ
Sıcak hava ve yüksek nemin, tropikal gecelere yol açtığını belirten Dr. Özdemir, şehirlerin aşırı sıcaklıkları daha belirgin bir şekilde hissettiğini ve bunun yaz boyunca devam edeceğini söyledi. Özdemir, İstanbul’daki barajların doluluk oranının geçen yıl bu zamanlarda yüzde 20 civarında olduğunu belirterek, şu anda su açığı görünmemesine rağmen su kullanımının arttığını ve bu durumun buharlaşmayı hızlandırdığını vurguladı.
UZMANLARDAN SU KULLANIMI VE SAĞLIK İÇİN ÖNERİLER
Yaz mevsiminin eylül ayında da devam edeceğini öngören Özdemir, suyun dikkatli kullanılmasının önemine dikkat çekti. Özellikle suyun geri dönüşümüne ve yağmur suyunun biriktirilmesine vurgu yaptı. Sıcak havalarda yaşlılar, hamile kadınlar ve kronik hastalığı olan kişilerin evde veya kapalı alanlarda zaman geçirmeleri, bol sıvı tüketmeleri ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri önerildi. Ayrıca, orman yangınlarına karşı dikkatli olunması ve en küçük bir yangın olayının bile ilgili kuruluşlara bildirilmesi gerektiği belirtildi.
BUHARLAŞMA SU MİKTARINI AZALTIYOR
Dr. Özdemir, bu yılki yüksek buharlaşmanın barajların su miktarını hızla azalttığını ifade ederek, vatandaşları su tasarrufu konusunda bilinçli olmaya çağırdı.
Konuyla ilgili olarak Özdemir, "Bu yıl buharlaşmanın çok miktarda olması barajlarımızdaki suyu da etkiliyor, barajlarımızın su miktarının azalmasına sebep. Müthiş bir buharlaşma var, rüzgar, sıcakla birlikte buharlaşma hat safhada, su yüzeyindeki buharlaşma yüzünden, kullanım da arttığı için barajlarımızdaki su miktarı hızlı bir şekilde azalıyor” dedi.